Do tego ciasta najlepiej użyć cynamonu mielonego cejlońskiego, który jest niezwkle aromatyczny, jeżeli go nie mamy to może być zwykły cynamon. Ciasto jest idealnie wilgotne i pyszne.
Ciasto:
pół szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu mielonego
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
1. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać śmietankę i olej, chwilę jeszcze miksować.
2. Dodać mąkę tortową, cynamon i proszek, całość miksować na gładkie ciasto.
3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Czekoladę połamać na małe kawałki, nastepnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
6. Rozpuszczoną czekoladą posmarować ciasto i odstawić do zastygnięcia polewy.
7. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu