Polecamy dzisiaj:

Sałatka caprese z pesto

Brownie z cukinią.

print Drukuj
Brownie z cukinią.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto z cukinią zaintrygowało mnie do tego stopnia, że postanowiłam je upiec. Nie ukrywam, że wyszło tak pyszne, że wprost nie można się od niego oderwać. Mocno czekoladowe i idealnie wilgotne. Smak cukinii nie jest w nim wyczuwalny, więc nawet trudno się domyślić, że jest z dodatkiem cukinii. Kto jeszcze nie jadł takie ciasta polecam wypróbować.

składniki
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju ( 125 ml )
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 8 łyżek kopiastych kakao
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
sposób przygotowania

1. Najpierw przygotować cukinię. Cukinię umyć i dokładnie osuszyć, następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć z soku. Do odmierzania składników użyjmy szklanki o pojemności 250 ml.

2. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i olej, ucierać dokładnie przez kilka minut. Wbić jajka i poucierać.

3. Następnie dodać jogurt, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kakao, dokładnie utrzeć. Na koniec dodać cukinię i wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.

5. Następnie ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

6. Ciasto wystudzić i wyjąć z tortownicy.

7. Przygotować polewę: Cukier i kakao dać do garnka, dodać odrobinę gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista.

8. Polewę rozsmarować na cieście i odstawić do zastygnięcia. Po tym czasie kroić i podawać.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!