Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

print Drukuj
Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Agnieszka G.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu- wspaniałe ciasto z miodem, orzechami włoskimi na biszkopcie.

składniki

Placek miodowy:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka śmietany
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao

Polewa:

  • 18 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 18 dag cukier
  • 12,5 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • Masa agrestowa:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka budyniu
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa chałwowa:

  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 chałwa
  • 10 dag masła

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki budyniu
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo dżem np. truskawkowy
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu:

  1. Składniki na ciasto miodowe zagniatamy i pieczemy. 
  2. Robimy polewę którą dajemy na jedno ciasto do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, miód zagotowujemy i wsypujemy orzechy, chwilkę gotujemy.
  3. Przygotowujemy krem agrestowy w niedużej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do gotującego sięmleka wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy do jej rozpuszczenia.
  4. W kolejnym kroku pieczmy biszkopt białka ubijamy na  pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy.
  5. Krem robimy nastepujaco maśło ucieramy z chałwą. W niedużej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Zimny krem ucieramy z masą chałwową.
  6. Ułożenie ciasta to na spodzie ciasto miodowe nastęnie przesmarowujemy je dżemem dajemy masę chałwową biskzopt masa agrestowa i ciasto miodowe z polewą.

Móje ulubione ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu gotowe do jedzenia! Smacznego.

 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!