Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 30
Przepis na to ciasto znalazłam w starym wyblakłym już zeszycie i od razu postanowiłam je wypróbować. Wyszło idealnie pyszne. Wprost nie można mu się oprzeć. Gdy się zje jeden kawałek, to od razu sięga się po drugi. Polecam to pyszne ciasto.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe (bez cukru, na pół litra mleka każdy)
1 litr mleka
5 łyżek cukru
Masa kokosowa:
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
pół szklanki cukru
12,5 dag masła lub margaryny
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuć widelcem.
2. Przygotować mase budyniową: W jednej szklance mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i gootwać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić. Przestudzony wyłożyć na ciasto.
3. Przygotować masę kokosową: Masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i dokładnie ubić, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec do białek dodać przestudzone masło lub margarynę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na budyń.
4. Pieczenie: Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto dobrze wystudzić, najlepiej przez kilka godzin w lodówce.
5. Ciasto pokroić i podawać. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.
Przepis na to ciasto znalazłam w starym wyblakłym już zeszycie i od razu postanowiłam je wypróbować. Wyszło ideal...
Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu
Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu- wspaniałe ciasto z miodem, orzechami włoskimi na biszkopcie.Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto z budyniem

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.