Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Przepis na to ciasto znalazłam w starym wyblakłym już zeszycie i od razu postanowiłam je wypróbować. Wyszło idealnie pyszne. Wprost nie można mu się oprzeć. Gdy się zje jeden kawałek, to od razu sięga się po drugi. Polecam to pyszne ciasto.

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

pół szklanki cukru pudru

2 szklanki mąki tortowej

15 dag masła lub margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Masa budyniowa:

3 budynie waniliowe (bez cukru, na pół litra mleka każdy)

1 litr mleka

5 łyżek cukru

 

Masa kokosowa:

2 jajka

20 dag wiórek kokosowych

pół szklanki cukru

12,5 dag masła lub margaryny

szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuć widelcem.

2. Przygotować mase budyniową: W jednej szklance mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i gootwać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić. Przestudzony wyłożyć na ciasto.

3. Przygotować masę kokosową: Masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i dokładnie ubić, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec do białek dodać przestudzone masło lub margarynę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na budyń.

4. Pieczenie: Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto dobrze wystudzić, najlepiej przez kilka godzin w lodówce.

5. Ciasto pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

ciasto-z-budyniem-i-krucha-kokosanka

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.

Przepis na to ciasto znalazłam w starym wyblakłym już zeszycie i od razu postanowiłam je wypróbować. Wyszło ideal...
ciasto-z-masa-chalwowa-i-budyniem-o-smaku-agrestu

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu- wspaniałe ciasto z miodem, orzechami włoskimi na biszkopcie.

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto z budyniem

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy