Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Przepis na to ciasto znalazłam w starym wyblakłym już zeszycie i od razu postanowiłam je wypróbować. Wyszło idealnie pyszne. Wprost nie można mu się oprzeć. Gdy się zje jeden kawałek, to od razu sięga się po drugi. Polecam to pyszne ciasto.

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

pół szklanki cukru pudru

2 szklanki mąki tortowej

15 dag masła lub margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Masa budyniowa:

3 budynie waniliowe (bez cukru, na pół litra mleka każdy)

1 litr mleka

5 łyżek cukru

 

Masa kokosowa:

2 jajka

20 dag wiórek kokosowych

pół szklanki cukru

12,5 dag masła lub margaryny

szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuć widelcem.

2. Przygotować mase budyniową: W jednej szklance mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i gootwać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić. Przestudzony wyłożyć na ciasto.

3. Przygotować masę kokosową: Masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i dokładnie ubić, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec do białek dodać przestudzone masło lub margarynę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na budyń.

4. Pieczenie: Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto dobrze wystudzić, najlepiej przez kilka godzin w lodówce.

5. Ciasto pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy