Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Kolorowe ciasto.

print Drukuj
Kolorowe ciasto.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Takie ciasto jest bardzo pyszne i bardzo lekkie. Jest również bardzo proste w wykonaniu. Polecam upiec na podwieczorek.

składniki

Składniki na biszkopt:

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

 

Składniki na czerwoną piankę:

1 galaretka truskawkowa

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

200 ml zimnego mleka

250 ml gorącej wody

 

Składniki na białą piankę:

1 płaska łyżka żelatyny

50 ml gorącej wody

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

200 ml zimnego mleka

 

Dodatkowe składniki:

30 dag delicji o pomarańczowym smaku

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe

750 ml gorącej wody

sposób przygotowania

1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści, dodaję żółtka i chwilę miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam z ubitymi jajkami. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzam suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony i studzę go.

2. Wykonanie czerwonej pianki: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam według przepisu na opakowaniu, wlewam tężejącą galaretkę i dokładnie ubijam. Masę wykładam równomiernie na biszkopt.

3. Następnie na piankę wykładam delicje i wstawiam do lodówki.

4. Wykonanie pianki białej: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Tak wykonaną piankę wykładam równomiernie na delicje i wstawiam do lodówki.

5. Na koniec pomarańczowe galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego zastygnięcia. Brzoskwinie odsączam dokładnie z zalewy i kroję na mniejszą kostkę, następnie układam je na białej piance. Całość zalewam tężejącą galaretką i odstawiam do lodówki do zastygnięcia. Ciasto najlepiej jest zostawić na kilka godzin. Po tym czasie kroję je i podaję. Życzę smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Cannelloni ze szpinakiem i szynką
Gwiazdka

Cannelloni ze szpinakiem i szynką

Sprawdzony przepis na cannelloni z szynką i szpinakiem, pyszne włoskie danie, które zadowoli nawet najbardzej wybrednego gościa :)
Ryż zapiekany z jabłkami
Gwiazdka

Ryż zapiekany z jabłkami

Sprawdzony przepis na ryż zapiekany z jabłkami czyli wspaniała zapiekanka ryżowa. Idealne danie na sytą i cieplą kolację, szczególnie dla dzieciaków :)
Makaron tagliatelle z brokułami
Gwiazdka

Makaron tagliatelle z brokułami

Szybki i pyszny obiad, oto sprawdzony przepis na makaron wstążki z brokułami, czyli tagliatelle z brokułami. Smaczny i szybki obiad!
Kokosanki dla niemowląt
Gwiazdka

Kokosanki dla niemowląt

Smaczne i zdrowe kokosanki bez cukru i bez białek
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Gwiazdka

Tort z ciasta bananowego bez cukru

Tort przygotowany na roczek, w zdrowej wersji, aby dziecko również mogło posmakować.
Pancakes dla niemowląt
Gwiazdka

Pancakes dla niemowląt

Smaczne i szybkie placuszki na bazie maślanki. Idealne na śniadanie
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!