Takie ciasto jest bardzo pyszne i bardzo lekkie. Jest również bardzo proste w wykonaniu. Polecam upiec na podwieczorek.
Składniki na biszkopt:
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Składniki na czerwoną piankę:
1 galaretka truskawkowa
1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
200 ml zimnego mleka
250 ml gorącej wody
Składniki na białą piankę:
1 płaska łyżka żelatyny
50 ml gorącej wody
1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
200 ml zimnego mleka
Dodatkowe składniki:
30 dag delicji o pomarańczowym smaku
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
750 ml gorącej wody
1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści, dodaję żółtka i chwilę miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam z ubitymi jajkami. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzam suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony i studzę go.
2. Wykonanie czerwonej pianki: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam według przepisu na opakowaniu, wlewam tężejącą galaretkę i dokładnie ubijam. Masę wykładam równomiernie na biszkopt.
3. Następnie na piankę wykładam delicje i wstawiam do lodówki.
4. Wykonanie pianki białej: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Tak wykonaną piankę wykładam równomiernie na delicje i wstawiam do lodówki.
5. Na koniec pomarańczowe galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego zastygnięcia. Brzoskwinie odsączam dokładnie z zalewy i kroję na mniejszą kostkę, następnie układam je na białej piance. Całość zalewam tężejącą galaretką i odstawiam do lodówki do zastygnięcia. Ciasto najlepiej jest zostawić na kilka godzin. Po tym czasie kroję je i podaję. Życzę smacznego.
Ciasto kruszaniec brzoskwiniowy.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu