Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Kolorowe ciasto.

print Drukuj
Kolorowe ciasto.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Takie ciasto jest bardzo pyszne i bardzo lekkie. Jest również bardzo proste w wykonaniu. Polecam upiec na podwieczorek.

składniki

Składniki na biszkopt:

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

 

Składniki na czerwoną piankę:

1 galaretka truskawkowa

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

200 ml zimnego mleka

250 ml gorącej wody

 

Składniki na białą piankę:

1 płaska łyżka żelatyny

50 ml gorącej wody

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

200 ml zimnego mleka

 

Dodatkowe składniki:

30 dag delicji o pomarańczowym smaku

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe

750 ml gorącej wody

sposób przygotowania

1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści, dodaję żółtka i chwilę miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam z ubitymi jajkami. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzam suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony i studzę go.

2. Wykonanie czerwonej pianki: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam według przepisu na opakowaniu, wlewam tężejącą galaretkę i dokładnie ubijam. Masę wykładam równomiernie na biszkopt.

3. Następnie na piankę wykładam delicje i wstawiam do lodówki.

4. Wykonanie pianki białej: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Tak wykonaną piankę wykładam równomiernie na delicje i wstawiam do lodówki.

5. Na koniec pomarańczowe galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego zastygnięcia. Brzoskwinie odsączam dokładnie z zalewy i kroję na mniejszą kostkę, następnie układam je na białej piance. Całość zalewam tężejącą galaretką i odstawiam do lodówki do zastygnięcia. Ciasto najlepiej jest zostawić na kilka godzin. Po tym czasie kroję je i podaję. Życzę smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Kurczak marchewkowy z makaronem
Gwiazdka

Kurczak marchewkowy z makaronem

Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepsza
Japońskie śledzie
Gwiazdka

Japońskie śledzie

Cos na Sylwestra
Roladki schabowe dla leniwych
Gwiazdka

Roladki schabowe dla leniwych

Polecam dla zapracowanych, ponieważ szybko się robią
Kapuśniak
Gwiazdka

Kapuśniak

Zwykła prosta a jaka dobra
Jajka w sosie musztardowym
Gwiazdka

Jajka w sosie musztardowym

Stary przepis a jaki dobry.
Powidła zatopione w pierniku
Gwiazdka

Powidła zatopione w pierniku

Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!