Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto FANTA

print Drukuj
Ciasto FANTA

Ewelina P

liczba porcji Liczba porcji 25
Ocena:
3.5

14 ocen

Ciasto z brzoskwiniami i fantą - fanta - styczne ciasto z brzoskwiniami, rozpływające się w ustach. Mocno wilgotny biszkopt, krem z bitej śmietany, soczyste brzoskwinie i cynamon świetnie się komponują. Przepis na ciasto z brzoskwiniami lekkie, delikatne i orzeźwiające. Serdecznie polecam:)

składniki
  • Składniki na ciasto :
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,75 szklanki fanty 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 0,6l śmietany kremówki 36%
  • 0,5l śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 opakowań cukru waniliowego
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • Dodatkowo:
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 1 cynamon do posypania
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z brzoskwiniami:

  1. Najpierw przepis na ciasto:
    mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, ubijamy do białości.
  2. Następnie cały czas ubijając, powoli dodajemy olej i fantę, a następnie zmiksować na gładka masę.
  3. Na koniec dodajemy mąkę, delikatnie łączymy mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy w 180 stopni C przez 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia.
  5. Teraz kolej na brzoskwinie, które trzeba odsączyć i pokroić w małe kosteczki o wymiarach 1cmx1cm
  6. Następnie pora na masę : bierzemy 2 miski i w jednej misce ubijamy śmietanę kremówkę z dodatkiem 2 śmietan-fix i 2 paczkami cukru waniliowego. W drugiej misce ubijamy mikserem śmietanę 18% z 2 paczkami cukru waniliowego a następnie mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami.
  7. Na koniec obie śmietany delikatnie trzeba połączyć i dodać chłodną żelatynę rozrobioną w 2 łyżkach gotującej wody, a potem delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  8. Ciasto z brzoskwiniami posypujemy cynamonem i schładzamy w lodówce.

Pyszne ciasto z brzoskwiniami gotowe do jedzenia. Prawda, ze prosty przepis?

Smacznego!

 

Ocena:
3.5
Liczba porcji 25
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!