Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Brzoskwiniowa szachownica

print Drukuj
Brzoskwiniowa szachownica

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Przepis na ciasto z brzoskwiniami - troszkę pracochłonne ciasto jak widać na zdjęciu, ale warte uwagi! Ciasta z brzoskwiniami są smaczne!

składniki
  • Ciasto jasne:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 łyżka kakao
  • 2 margaryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl cukru
  • 2 szkl mleka
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 śnieżka
  • 0,5 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka pomarańczowa
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z brzoskwiniami w kilku krokach:

  1. Ciasto z brzoskwiniami -  brzoskwiniowa szachownica zacznijmy przygotowywać od ciasta jasnego: 
    Ubijmy białka wszystkich jajek na sztywną pianę wsypujac do nich cukier. Gdy piana bedzie już ubija wlejmy żółtka wsypmy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Po wymieszaniu upieczmy je  na formie 25/36  do 30 minut w 180 stopniach.
  2. Przygotujmy ciasto ciemne: 
    Białka ubijamy  na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, mąki proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy na formę 25/36 pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i wykrawamy w nim kółka kieliszkiem.
  3. Zróbmy teraz masę: 
    Na mleku z cukrem gotujemy budyń na mąkach. Studzimy go i ucieramy z margarynami. Dzielimy na pół do jednej części dodajmey kakao w proszku i mieszamy. 
  4. A teraz czas na masę brzoskwiniową: 
    Śnieżkę w torebkach przygotowujemy według przepisu jaki został przedstawiony na opakowaniu. Galaretkę robimy w 0,5 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę.
  5. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i część kroimy w kosteczkę a pozostałe w plasterki.
  6. Przełożenie gotowego ciasta: 
    Ciasto jasne- masa z kakao- ciemne ciasto z dziurkami- w dziurki dajemy kawałeczki brzoskwiń- masa brzoskwiniowa- wycięte kółka dajemy w miejsca gdzie są otwory z brzoskwiniami- masa jasna- plasterki brzoskwiń- galaretka pomarańczowa wykonana według przepisu na opakowaniu.

Pyszne ciasto z brzoskwiniami gotowe.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!