Ciasto z bezikami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 6
Z nadmiaru białek robię beziki, które wykorzystuję do ciasta. I w taki oto sposób powstaje pyszne ciasto z bezikami.
Składniki:
- śmietana 30 %- 1,5 szklanki
- serek mascarpone -250 gram
- herbatniki czekoladowe - 1 opakowanie
- dżem malinowy - 1 słoiczek
- cukier puder - 1/2 szklanki
- sok z limetki z 2 sztuk
- bezy
- granat
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto z bezikami:
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z limonki.
- Serek mascarpone przełożyć do naczynia, wymieszać stopniowo dodawać ubitą śmietanę( zostawić około 4 łyżki masy)
- Przygotować okrągłą miskę którą wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, herbatnik smarować dżemem i sklejać z drugim, ułożyć na masie, lekko docisnąć i odstawić do lodówki na 3 godz
- Po tym czasie delikatnie obrócić ciasto,zdjąć folię, posmarować resztą masy, poprzyklejać bezy, udekorować pestkami granatu i limonki
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pyszne ciasto z małymi bezami gotowe. Smacznego