Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Ciasto z bezikami

print Drukuj
Ciasto z bezikami

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Z nadmiaru białek robię beziki, które wykorzystuję do ciasta. I w taki oto sposób powstaje pyszne ciasto z bezikami.

składniki

 

  • śmietana 30 %- 1,5 szklanki 
  • serek mascarpone -250 gram 
  • herbatniki czekoladowe - 1 opakowanie
  • dżem malinowy - 1 słoiczek 
  • cukier puder - 1/2 szklanki 
  • sok z limetki z 2 sztuk 
  • bezy
  • granat

 

sposób przygotowania

Przepis na ciasto z bezikami:

  1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z limonki.
  2. Serek mascarpone przełożyć do naczynia, wymieszać stopniowo dodawać ubitą śmietanę( zostawić około 4 łyżki masy)
  3. Przygotować okrągłą miskę którą wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, herbatnik smarować dżemem i sklejać z drugim, ułożyć na masie, lekko docisnąć i odstawić do lodówki na 3 godz
  4. Po tym czasie delikatnie obrócić ciasto,zdjąć folię, posmarować resztą masy, poprzyklejać bezy, udekorować pestkami granatu i limonki
  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Pyszne ciasto z małymi bezami gotowe. Smacznego

Ocena:
5.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Kurczak marchewkowy z makaronem
Gwiazdka

Kurczak marchewkowy z makaronem

Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepsza
Japońskie śledzie
Gwiazdka

Japońskie śledzie

Cos na Sylwestra
Roladki schabowe dla leniwych
Gwiazdka

Roladki schabowe dla leniwych

Polecam dla zapracowanych, ponieważ szybko się robią
Kapuśniak
Gwiazdka

Kapuśniak

Zwykła prosta a jaka dobra
Jajka w sosie musztardowym
Gwiazdka

Jajka w sosie musztardowym

Stary przepis a jaki dobry.
Powidła zatopione w pierniku
Gwiazdka

Powidła zatopione w pierniku

Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!