Ciasto z bezikami

Ciasto z bezikami

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Z nadmiaru białek robię beziki, które wykorzystuję do ciasta. I w taki oto sposób powstaje pyszne ciasto z bezikami.

Składniki:

 

  • śmietana 30 %- 1,5 szklanki 
  • serek mascarpone -250 gram 
  • herbatniki czekoladowe - 1 opakowanie
  • dżem malinowy - 1 słoiczek 
  • cukier puder - 1/2 szklanki 
  • sok z limetki z 2 sztuk 
  • bezy
  • granat

 

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z bezikami:

  1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z limonki.
  2. Serek mascarpone przełożyć do naczynia, wymieszać stopniowo dodawać ubitą śmietanę( zostawić około 4 łyżki masy)
  3. Przygotować okrągłą miskę którą wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, herbatnik smarować dżemem i sklejać z drugim, ułożyć na masie, lekko docisnąć i odstawić do lodówki na 3 godz
  4. Po tym czasie delikatnie obrócić ciasto,zdjąć folię, posmarować resztą masy, poprzyklejać bezy, udekorować pestkami granatu i limonki
  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Pyszne ciasto z małymi bezami gotowe. Smacznego

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy