Ciasto z bezą i czarną porzeczką
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 6
Bardzo proste ciasto na każdą okazje
Składniki:
beza :
białko 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
ocet winny 1/5 łyżeczki
środek ciasta:
śmietana kremówka 0,4 litra
żelatyna 2 łyżki
serek mascarpone 200 gram
cukier 2 łyżki
pozostałe:
dżem porzeczkowy czarna porzeczka
biszkopty okrągłe
kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru, dodaj serek oraz rozpuszczoną żelatynę
- beza :
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodaję ocet ,blachę do pieczenia wykładam pergaminem i formuję kwadrat ( bo w takiej formie robię ciasto), łyżką robię różki z bezy , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120℃ na około 70 minut. Wyjmuję i pozostawiam na pergaminie, aby ostygła. - biszkoptami wykłądam dno formy, przelewam masę następnie wkładam na pół godz.do lodówki ,po wyjęciu z lodówki masę posmaruj dżemem porzeczkowym
- połóż bezę ,owiń folią spożywczą i na 3 godz. wstaw do lodówki.