Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Ciasto z bezą i czarną porzeczką

print Drukuj
Ciasto z bezą i czarną porzeczką

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Bardzo proste ciasto na każdą okazje

składniki

beza :

białko 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
ocet winny 1/5 łyżeczki

środek ciasta:

śmietana kremówka 0,4 litra
żelatyna 2 łyżki
serek mascarpone 200 gram
cukier 2 łyżki

pozostałe:

dżem porzeczkowy czarna porzeczka
biszkopty okrągłe
kakao do posypania

sposób przygotowania
  1. schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru, dodaj serek oraz rozpuszczoną żelatynę
  2. beza :
    Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodaję ocet ,blachę do pieczenia wykładam pergaminem i formuję kwadrat ( bo w takiej formie robię ciasto), łyżką robię różki z bezy , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120℃ na około  70 minut. Wyjmuję i pozostawiam na pergaminie, aby ostygła.
  3.  biszkoptami wykłądam dno formy, przelewam masę następnie wkładam na pół godz.do lodówki ,po wyjęciu z lodówki masę posmaruj dżemem porzeczkowym
  4. połóż bezę ,owiń folią spożywczą i na 3 godz. wstaw do lodówki.
Tagi: Ciasta, bezy
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Kurczak marchewkowy z makaronem
Gwiazdka

Kurczak marchewkowy z makaronem

Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepsza
Japońskie śledzie
Gwiazdka

Japońskie śledzie

Cos na Sylwestra
Roladki schabowe dla leniwych
Gwiazdka

Roladki schabowe dla leniwych

Polecam dla zapracowanych, ponieważ szybko się robią
Kapuśniak
Gwiazdka

Kapuśniak

Zwykła prosta a jaka dobra
Jajka w sosie musztardowym
Gwiazdka

Jajka w sosie musztardowym

Stary przepis a jaki dobry.
Powidła zatopione w pierniku
Gwiazdka

Powidła zatopione w pierniku

Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!