Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto trzy piętra

print Drukuj
Ciasto trzy piętra

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
0.0

0 ocen

Dość pracochłonne ciasto z pyszną masą. Warte uwagi!

składniki

Masa:

3 jaja

2 łyżki kakao

6 łyżek cukru

1 margaryna

Spirytus do smaku

Ciasto jasne:

8 łyżek oleju

3/4  szkl mąki pszennej
0,5  szkl cukru
3 jajka
5 łyżek wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
8 łyżek oleju
3/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
3 jajka
5 łyżek wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Ciasto makowe:
5 jajek
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
2/3 szklanki maku suchego
6 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


sposób przygotowania

Ciasto jasne:

Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Wlewamy olej i wodę. Następnie wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na blaszkę włożoną papierem do pieczenia 25/36. Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni.

 Ciasto ciemne:

Wykonujemy je tak samo jak ciasto jasne tylko dodajemy jeszcze kakao.

Ciasto makowe:

Białka ubijamy na sztywno z cukrami. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy mąki, suchy mak oraz olej. Mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni.

Masa:
Jajka ucieramy na parze z cukrem. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy do niej porcjami masę jajeczną. Dosmaczamy spirytusem. Masę dzielimy na dwie części do jednej wsypujemy kakao.

Przełożenie ciasta:

Ciasto ciemne- masa jasna- ciasto makowe- masa ciemna- ciasto jasne

Ocena:
0.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!