0,5 szkl cukru
3 jajka
5 łyżek wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
8 łyżek oleju
3/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
3 jajka
5 łyżek wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Ciasto makowe:
5 jajek
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
2/3 szklanki maku suchego
6 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jasne:
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Wlewamy olej i wodę. Następnie wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na blaszkę włożoną papierem do pieczenia 25/36. Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni.
Ciasto ciemne:
Wykonujemy je tak samo jak ciasto jasne tylko dodajemy jeszcze kakao.
Ciasto makowe:
Białka ubijamy na sztywno z cukrami. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy mąki, suchy mak oraz olej. Mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Masa:
Jajka ucieramy na parze z cukrem. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy do niej porcjami masę jajeczną. Dosmaczamy spirytusem. Masę dzielimy na dwie części do jednej wsypujemy kakao.
Przełożenie ciasta:
Ciasto ciemne- masa jasna- ciasto makowe- masa ciemna- ciasto jasne
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu