Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Ciasto ,, Szachownica ''

print Drukuj
Ciasto ,, Szachownica ''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.0

1 ocena

Mięciutkie i puszyste ciasta przełożone pyszną masą. Ciasto jest przełożone w formie szachownicy, będzie się ładnie prezentować na stole. Polecam upiec dla gości.

składniki

Ciasto:

8 jajek

3 szklanki mąki tortowej

2 szklanki cukru

16 łyżek ciepłej wody

20 dag oleju

2 łyżki kakao

szczypta soli

4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

8 łyżek kaszy manny

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru pudru

25 dag masła lub margaryny

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

 

Polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

odrobina gorącej wody

3 łyżki masła lub margaryny

 

sposób przygotowania

1. Przygotować ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i ciepłą wodę, dokładnie utrzeć. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.

2. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

3. Ciasta przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Następnie ciasta piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasta wystudzić.

4. Następnie ciasta pokroić w pasy, z każdego ciasta uzyskamy 4 pasy ciasta.

5. Przygotować masę: Mleko wlać do garnka, zagotować, wsypać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Kaszę dokładnie wystudzić.

5. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać stopniowo kaszę i dokładnie utrzeć.

6. Pokrojone pasy ciasta przekładać na przemian masą formując szachownicę. Uzyskamy dwa ciasta.

7. Przygotować polewę: Cukier i kakao przełożyć do garnka, dać gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż będzie gęsta i lśniąca.

8. Polewą smarować ciasta i odstawiać do stężenia.

9. Po tym czasie kroić w plastry i podawać.

Ocena:
4.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!