Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Ciasto ,, Szachownica ''

print Drukuj
Ciasto ,, Szachownica ''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.0

1 ocena

Mięciutkie i puszyste ciasta przełożone pyszną masą. Ciasto jest przełożone w formie szachownicy, będzie się ładnie prezentować na stole. Polecam upiec dla gości.

składniki

Ciasto:

8 jajek

3 szklanki mąki tortowej

2 szklanki cukru

16 łyżek ciepłej wody

20 dag oleju

2 łyżki kakao

szczypta soli

4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

8 łyżek kaszy manny

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru pudru

25 dag masła lub margaryny

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

 

Polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

odrobina gorącej wody

3 łyżki masła lub margaryny

 

sposób przygotowania

1. Przygotować ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i ciepłą wodę, dokładnie utrzeć. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.

2. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

3. Ciasta przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Następnie ciasta piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasta wystudzić.

4. Następnie ciasta pokroić w pasy, z każdego ciasta uzyskamy 4 pasy ciasta.

5. Przygotować masę: Mleko wlać do garnka, zagotować, wsypać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Kaszę dokładnie wystudzić.

5. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać stopniowo kaszę i dokładnie utrzeć.

6. Pokrojone pasy ciasta przekładać na przemian masą formując szachownicę. Uzyskamy dwa ciasta.

7. Przygotować polewę: Cukier i kakao przełożyć do garnka, dać gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż będzie gęsta i lśniąca.

8. Polewą smarować ciasta i odstawiać do stężenia.

9. Po tym czasie kroić w plastry i podawać.

Ocena:
4.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!