Ciasto ,, Szachownica ''
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
1 Ocen
Ilość porcji: 30
Mięciutkie i puszyste ciasta przełożone pyszną masą. Ciasto jest przełożone w formie szachownicy, będzie się ładnie prezentować na stole. Polecam upiec dla gości.
Składniki:
Ciasto:
8 jajek
3 szklanki mąki tortowej
2 szklanki cukru
16 łyżek ciepłej wody
20 dag oleju
2 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
8 łyżek kaszy manny
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
odrobina gorącej wody
3 łyżki masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i ciepłą wodę, dokładnie utrzeć. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.
2. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
3. Ciasta przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Następnie ciasta piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasta wystudzić.
4. Następnie ciasta pokroić w pasy, z każdego ciasta uzyskamy 4 pasy ciasta.
5. Przygotować masę: Mleko wlać do garnka, zagotować, wsypać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Kaszę dokładnie wystudzić.
5. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać stopniowo kaszę i dokładnie utrzeć.
6. Pokrojone pasy ciasta przekładać na przemian masą formując szachownicę. Uzyskamy dwa ciasta.
7. Przygotować polewę: Cukier i kakao przełożyć do garnka, dać gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż będzie gęsta i lśniąca.
8. Polewą smarować ciasta i odstawiać do stężenia.
9. Po tym czasie kroić w plastry i podawać.