Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Ciasto smakowe

print Drukuj
Ciasto smakowe

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Troszkę pracochłonne, ale warte uwagi! Śmietankowa warstwa jest najlepsza!

składniki

Ciasto kruche:

4 szkl mąki

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 żółtek

10 dag smalcu

0,5 szkl cukru pudru

25 dag margaryny

Warstwa kokosowa:

1 szkl cukru

250 ml mleka

10 dag wiórek koksowych

Dodatkowo:

1 opakowanie okrągłych biszkopcików

1 łyżka kakao

1 słoik twardej marmolady

660 ml śmietanki

1 galaretka truskawkowa

1 galaretka cytrynowa

Cukier puder do smaku

sposób przygotowania

Ciasto kruche:

Z podanych składników czli: mąki, proszku do pieczenia, margaryny, smalcu, żółtek i cukru pudru oprócz kakao zagniatamy jednolite ciasto. Następnie do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i wsadzamy na chwilę ją do lodówki.

Warstwa kokosowa:

Mleko z cukrem gotujemy pięć minut, po czym wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy 17 minut, tak, aby odparowało mleko i trochę masa zgęstniała.

Ciasto z kakao wykładamy na foremkę (25/36) wyścieloną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na nim rozcieramy zimny kokos. Jasne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości dłuższego boku foremki. Workiem cukierniczym wyciskamy na jego boku przez całą długość pasek marmolady, po czym zwijamy go w rulon i odcinamy od pozostałego ciasta i tak robimy 7-8 takich rulonów, które to układamy na kokosie. Ciasto pieczemy do 45 minut w 180 stopniach.

Połowę śmietanki ubijamy pod koniec wsypujemy cukier puder i tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku. Masę wykładamy na zimne ciasto i układamy na niej okrągłe biszkopciki.

Następnie pozostałą śmietankę ubijamy jak poprzednią z cukrem pudrem i mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku, na końcu wsypujemy kakao i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopciki. Ciasto dekorujemy dowolnie. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!