Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Ciasto smakowe

print Drukuj
Ciasto smakowe

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Troszkę pracochłonne, ale warte uwagi! Śmietankowa warstwa jest najlepsza!

składniki

Ciasto kruche:

4 szkl mąki

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 żółtek

10 dag smalcu

0,5 szkl cukru pudru

25 dag margaryny

Warstwa kokosowa:

1 szkl cukru

250 ml mleka

10 dag wiórek koksowych

Dodatkowo:

1 opakowanie okrągłych biszkopcików

1 łyżka kakao

1 słoik twardej marmolady

660 ml śmietanki

1 galaretka truskawkowa

1 galaretka cytrynowa

Cukier puder do smaku

sposób przygotowania

Ciasto kruche:

Z podanych składników czli: mąki, proszku do pieczenia, margaryny, smalcu, żółtek i cukru pudru oprócz kakao zagniatamy jednolite ciasto. Następnie do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i wsadzamy na chwilę ją do lodówki.

Warstwa kokosowa:

Mleko z cukrem gotujemy pięć minut, po czym wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy 17 minut, tak, aby odparowało mleko i trochę masa zgęstniała.

Ciasto z kakao wykładamy na foremkę (25/36) wyścieloną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na nim rozcieramy zimny kokos. Jasne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości dłuższego boku foremki. Workiem cukierniczym wyciskamy na jego boku przez całą długość pasek marmolady, po czym zwijamy go w rulon i odcinamy od pozostałego ciasta i tak robimy 7-8 takich rulonów, które to układamy na kokosie. Ciasto pieczemy do 45 minut w 180 stopniach.

Połowę śmietanki ubijamy pod koniec wsypujemy cukier puder i tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku. Masę wykładamy na zimne ciasto i układamy na niej okrągłe biszkopciki.

Następnie pozostałą śmietankę ubijamy jak poprzednią z cukrem pudrem i mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku, na końcu wsypujemy kakao i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopciki. Ciasto dekorujemy dowolnie. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!