Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Ciasto ,,Leon''

print Drukuj
Ciasto ,,Leon''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Bardzo pracochłonne i bardzo pyszne, warto je upiec np. na niedzielę lub dla gości. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy placki miodowe trochę zmiękną. Polecam to pyszne ciasto.

składniki

Biszopt:

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Placki miodowe:

15 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru

2 szklanki mąki tortowej

1 jajko

2 łyżki miodu prawdziwego

2 łyżki śmietany 12 %

1 mała płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe ( bez cukru )

4 łyżki cukru

2 szklanki mleka

25 dag masła lub margaryny

 

Masa jabłkowa:

1 zielona galaretka

cukier do smaku

60 dag jabłek ( waga po obraniu )

 

Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypać cukier i dobrze ubić, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy, i wykładać do blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone placki wystudzić.

3. W połowie mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia. Budyń wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń i dokładnie utrzeć.

4. Jabłka obrać, umyć i dokładnie osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości. Do miękkich jabłek dać cukier do smaku i galaretkę w proszku, dokładnie wymieszać ( nie gotować już z galaretką ).

5. Kakao i cukier przełożyć do garnka, dać gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i lśniąca.

6. Przełożenie ciasta: Na jeden miodowy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, nastepnie tężejącą masę jabłkową, następnie biszkopt, na biszkopt resztę masy budyniowej, placek miodowy i posmarować polewą.

7. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!