Ciasto ,,Shrek''

Ciasto ,,Shrek''

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Ciasto ,,Shrek'' to pyszne i lekkie ciasto, idealne na podwieczorek. Na pewno posmakuje dzieciom. Nie jest za słodkie, takie w sam raz. Polecam na podwieczorek. Polecam ten przepis.

 

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka cukru

4 jajka

10 łyżek oleju

8 łyżek ciepłej wody

półtorej szklanki mąki tortowej

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa zielona:

sok zielony ,,Pysio'' (900 ml)

3 budynie waniliowe

 

Masa śmietankowa:

1 galaretka zielona

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

2 zielone galaretki

około 30 dag delicji

Sposób przygotowania:

1. Wykonać ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i ciepłą wodę, chwilę poucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć.

2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i deliaktnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Następnie ciasto piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone wystudzić.

4. Wykonać zieloną masę: W połowie soku rozmieszać budynie, pozostały sok zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt i wystudzić.

5. Na masę zieloną wyłożyć równomiernie delicje.

6. Wykonać masę śmietankową: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie ubić.

7. Śmietankową masę wyłożyć na delicje i wstawić do lodówki do stężenia.

8. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejące wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

8. Gotowe ciasto pokroić i podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy