7 jaj
20 dag cukru
5 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu
2 łyżki kawy mielonej
Biszkopt:
5 jaj
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Placek serowy:
60 dag sera białego
20 dag cukru
7 żółtek
0,5 szt margaryny
1 budyń śmietankowy
2 białka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 żółtka
1,5 szkl mleka
20 dag cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1 masło
Na początku przygotujmy ciasto białe białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę mieszamy z mąkami proszkiem i octem. Biszkopt robimy tak samo.
Ciasto białe wykładamy do formy i posypujemy kawą, wylewamy na niego biszkopt i pieczemy zimny przekrawamy na dwie części.
Ciasto serowe robimy następujaco margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z dwóch białek, proszek do pieczenia, budyń w proszku i ser. Miksujemy. Pieczemy do godziny.
Krem robimy na mleku w małej ilosci rozrabiamy żółtka i budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem. Gotujemy budyń. Studzimy i mieszamy z kremem.
Przełożenie gotowego ciasta: ciasto- połowa masy- placek serowy- reszta masy- ciasto- dekoracja cukrem pudrem.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu