4 jajka
25 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru
1/4 szkl miodu sztucznego
1/4 szkl esencji herbaty
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
Masa z jabłek:
1,5 kg jabłek
5 łyżek cukru
1 galaretka truskawkowa
Masa wiśniowa:
3 łyżki cukru
25 dag margaryny
0,5 litra mleka
2 budynie śmietankowe
30 dag dżemu z wiśni
DODATKOWO:
1 galaretka cytrynowa
do dekoracji cukier puder
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Na początku upieczmy ciasto ucierane czyli utrzyjmy margarynę z cukrem, żółtkami. Wsypmy mąkę pszenna , sodę i przyprawę do piernika, miód sztuczny i zimną herbatę. Z białek ubijamy pianę imieszamy z ciastem. Pieczemy 2 placki .
Przygotowujemy masę obrane jabłka ścieramy na tarce i smażymy z cukrem. Pod koniec dodajemy galaretkę.
Masa wiśniowa zacznijmy ją od zmieszania budyni w małej ilości mleka i zagotowanie pozostałego na który wlewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia z cukrem. Margarynę ucieramy i mieszamy z zimnym kremem. Miksujemy z dżemem.
Przełożenie gotowego ciasta: na spodzie ciasto- 1/4 masy wiśniowej- masa z jabłek- biszkopty namoczone w chłodnej galaretce cytrynowej przygotowanej wg. przepisu, ułożone na ukos na jabłkach- w luki pomiędzy biszkoptami dajemy pozostałą galaretkę cytrynową - masa wiśniowa- ciasto- dekorujemy
Ciasto piernikowe z bezową wkładką
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu