Te batoniki są bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości. Według mnie najlepiej smakują gdy trochę stwardnieją, z karmelu zrobi się taka ciągutka. Polecam upiec te pyszne batoniki.
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
1 jajko
pół szklanki cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
12,5 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Karmel:
1 szklanka orzechów włoskich ( drobno pokrojonych )
10 dag masła lub margaryny
3 łyżki miodu prawdziwego
5 łyżek cukru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
2. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Następnie ciasto nakłuć widelcem.
3. Składniki na karmel przełożyć do garnka i zagotować, aż masa będzie jednolita cały czas mieszając.
4. Gorący karmel rozprowadzić równomiernie na cieście.
5. Ciasto piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Upieczony placek wystudzić i pokroić w wąskie batoniki. Smacznego.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu