Jeżeli jeszcze nie jedliście takich pierogów to polecam zrobić. Mogą być na podwieczorek lub obiad.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
około 1 szklanka ciepłej wody
pół małej łyżeczki soli
Dodatkowe składniki:
mąka pszenna do posypania stolnicy
20 dag suszonych śliwek
sól do gotowania
masło do polania
woda do gotowania
1. Z podanych składników zagniatam ciasto i odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło. Wodę wlewam stopniowo tyle ile przyjmie mąką.
2. Następnie ciasto wałkuję na posypanej mąką stolnicy, wykrawam krążki za pomocą szklanki, nakładam suszoną śliwkę i zlepiam pierogi.
3. Pierogi gotuję w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzam. Polewam roztopionym masłem i podaję.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Pierogi z kiszona kapustą i kaszą
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu