Marchewkowy wypiek

Marchewkowy wypiek

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Nikt by nie pomyślał że to ciasto ma w sobie marchewkę! Ciasto marchewkowe a smakuje jak piernik! Jest miękkie i ma fajną masę pomarańczową!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szkl startej na małej tarce marchewki
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki sody
  • 4 szkl mąki
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl oleju
  • 8 jaj
  • Masa z sokiem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • Masa śnieżkowa:
  • 2 śnieżki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szkl wrzątku

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto marchewkowe w kilku krokach:

  1. Najpierw zróbmy ciasto:
    Jajka ucieramy z cukrem, powoli wsypujemy mąkę, cynamon, sodę i wlewamy olej na końcu wsypujemy marchewkę. Pieczemy na formie 25/36 wyścielonej pergaminem w 180 stopniach do 40 minut. Chłodny przekrawamy na pół.
  2. Robimy masę śnieżkowa:
    Śnieżki robimy jak napisane na opakowaniu, łączymy je z rozpuszczonymi we wrzątku tężejącymi galaretkami cytrynowymi.
  3.  Masa z sokiem pomarańczowym:
    300 ml soku pomarańczowego zagotowujemy. W pozostałym soku pomarańczowym  rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujący się sok. Zagotowujemy i ściągamy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku  i mieszamy do rozpuszczenia się skałdników.
  4. Przełożenie gotowego ciasta marchewkowego:
    Ciasto - masa śnieżkowa- ciasto- ciepła masa z sokiem

Ciasto marchewkowe gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy