Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Marchewkowy wypiek

print Drukuj
Marchewkowy wypiek

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Nikt by nie pomyślał że to ciasto ma w sobie marchewkę! Ciasto marchewkowe a smakuje jak piernik! Jest miękkie i ma fajną masę pomarańczową!

składniki
  • Ciasto:
  • 4 szkl startej na małej tarce marchewki
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki sody
  • 4 szkl mąki
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl oleju
  • 8 jaj
  • Masa z sokiem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • Masa śnieżkowa:
  • 2 śnieżki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szkl wrzątku
sposób przygotowania

Przepis na ciasto marchewkowe w kilku krokach:

  1. Najpierw zróbmy ciasto:
    Jajka ucieramy z cukrem, powoli wsypujemy mąkę, cynamon, sodę i wlewamy olej na końcu wsypujemy marchewkę. Pieczemy na formie 25/36 wyścielonej pergaminem w 180 stopniach do 40 minut. Chłodny przekrawamy na pół.
  2. Robimy masę śnieżkowa:
    Śnieżki robimy jak napisane na opakowaniu, łączymy je z rozpuszczonymi we wrzątku tężejącymi galaretkami cytrynowymi.
  3.  Masa z sokiem pomarańczowym:
    300 ml soku pomarańczowego zagotowujemy. W pozostałym soku pomarańczowym  rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujący się sok. Zagotowujemy i ściągamy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku  i mieszamy do rozpuszczenia się skałdników.
  4. Przełożenie gotowego ciasta marchewkowego:
    Ciasto - masa śnieżkowa- ciasto- ciepła masa z sokiem

Ciasto marchewkowe gotowe.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!