Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Bezglutenowcy uszy do góry! Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe - i to takie, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa! Wilgotne, aromatyczne i mocno orzechowe - takie jest właśnie bezglutenowe ciasto marchewkowe. Niestety pomimo, że marchewkowe to jeden kawałek dostarcza około 200 kcal.

Składniki:

  • Mąka gryczana 2/3 szklanki
  • Marchew 200 g
  • Cukier trzcinowy 120 g
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia (bezglutenowy) 1 płaska łyżeczka
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika (najlepiej domowa) 1 łyżeczka
  • Sól morska 1/4 łyżeczka
  • Olej rzepakowy 100 g  
  • Jajka 2 sztuki
  • Orzechy laskowe 150 g
  • Serek kremowy około 125 g
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Ziarenka laski wanilii 1/2 łyżeczki
  • Orzechy (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Oto jak krok po kroku przygotować bezglutenowe ciasto marchewkowe

  1. W jednym naczyniu należy wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika
  2. W drugim naczyniu należy roztrzepać jajka z dodatkiem oleju
  3. Połączyć zawartość obu naczyń - całość wymieszać
  4. Dodać orzechy i marchew startą na grubych oczkach - wymieszać
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C
  6. Tortownicę (o średnicy ok. 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
  7. Na przygotowaną tortownicę wylać ciasto, wyrównać powierzchnię
  8. Piec 45 minut (w temperaturze 180°C)
  9. Podczas pieczenia ciasta należy zmiksować serek z wanilią i cukrem pudrem, zamiast tradycyjnego cukru pudru można zmiksować/zmielić ksylitol
  10. Powstałą masą posmarować wystudzone ciasto
  11. Na sam koniec ciasto udekorować orzechami

I Gotowe :) Przypominam, jeden kawałek to około 200 kcal... :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy