Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Makowiec na biszkopcie

print Drukuj
Makowiec na biszkopcie

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje

składniki

masa makowa:
- 500 g maku mielonego
- 4 jajka
- 150 g masła
- 130 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- aromat migdałowy
- 100 g posiekanych orzechów
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

dekoracja:
- polewa czekoladowa
- cukrowe serduszka, posypka itp.

sposób przygotowania

1.
Masa makowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dalej ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać mak, miód, aromat, orzechy, rodzynki i skórkę. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą makową.
2.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę makową i piec 40 min w temperaturze 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia - robić biszkopt. Po dodaniu biszkoptu - piec jeszcze 25 minut.
3.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
4.
Biszkopt wylewa się na masę makową i piecze (krok 2). Po wyjęciu ciasta z blaszki układamy ciasto biszkoptem do dołu, a masą makową do góry. Dekorujemy polewą czekoladową i dowolnymi cukrowymi posypkami.

Tagi: makowy tort
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!