Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Drożdżowa strucla makowa.

print Drukuj
Drożdżowa strucla makowa.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
1.0

1 ocena

Taka strucla jest idealna na świąteczny stół. Przepis bardzo polecam:)

składniki

Składniki na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki tortowej

pół szklanki ciepłego mleka

 

Ciasto:

2 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

50 dag mąki tortowej

5 dag masła lub margaryny

pół szklanki ciełego mleka

 

Dodatkowe składniki:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masa makowa z bakaliami 85 dag ( gotowa w puszce )

5 g płatków migdałowych

10 dag polewy deserowej

 

 

sposób przygotowania

1. Wykonanie rozczynu: Cukier, drożdże i mąkę rozcieram z ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

2. Wykonanie ciasta: Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiam i lekko studzę. Następnie do mąki dodaję rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatam przez kilka minut, aż będzie odchodziło od ręki. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia.

3. Wykonanie strucli: Po tym czasie ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą część osobno wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowuję po połowie masy makowej i zwijam jak roladę. Obie strucle układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładam je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

4. Pieczenie i dekoracja: Po tym czasie piekę je w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzę. Polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu i dekoruję nią upieczone strucle, posypuję również płatkami migdałowymi i odstawiam do zastygnięcia polewy.

5. Podanie: Gotowe już strucle kroję w plastry, podaję i życzę smacznego.

Ocena:
1.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!