8 jaj
15 dag margaryny
20 dag cukru pudru
10 dag miodu płynnego
1 łyżeczka kakao
30 dag maku
4 łyżki mąki
1 łyżeczka sody
Biszkopt kakaowy:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka pomarańczowa
Cukier do smaku
Masa żółtkowa:
3 żółtka
0,5 litra mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej i pszennej
Margaryna
Cukier waniliowy
Dodatkowo:
Polewa
Przygotujmy ciasto z makiem tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Mieszamy z miodem, kakao, mąką, sodą i sparzonym zmielonym makiem. Na samym końcu dodajemy piane ubitą z białek. Pieczemy dwa placki.
Pieczemy biszkopt: białka z cukrem ubijamy i mieszamy z resztą składników. Pieczemy.
Przygotowujemy jabłka starte na tarce smażymy z cukrem i galaretą.
Gotujemy krem w małej ilości mlek amieszmay mąki i żółtka resztę zagotowujemy i mieszamy z makami gotujac do gęstosci. Magrarynę miksujemy z zimnym kremem.
Przełożenie ciasta na spodzie ciasto makowe- połowa masy biszkopt kakaowy- masa jabłkowa-reszta masy- ciasto makowe- dekorujemy polewą czekoladową.
Szybkie ciasto z czerwoną porzeczką
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu