Polecamy dzisiaj:

Przepis na leczo

Ciasto Lion

print Drukuj
Ciasto Lion

Beata

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
0.0

0 ocen

Dekoracyjne ciasto na święta lub imprezy.

składniki

·        ½ szk. mąki pszennej

·        ½ szk. mąki ziemniaczanej

·        7 jajek

·        ½ szk. Cukru

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Masa budyniowa:

·        4 łyżek mąki ziemniaczanej

·        6 łyżki mąki pszennej

·        4 żółtka

·        6 łyżek cukru

·        4 szk. Mleka

·        1 ½ kostki margaryny

·        Cukier waniliowy

 

Masa kajmakowa:

·        10 dag ryżu preparowanego

·        1 opakowanie masy kajmakowej

 

Poncz:

·        1 kieliszek wódki

·        1 kieliszek wody

·        ½ łyżeczki cukru

·        1 olejek rumowy

·        Trochę soku z cytryny

Pozostałe składniki:

150 g orzeszków ziemnych solonych.

sposób przygotowania

1.     Zaczynamy od pieczenia biszkoptu.

2.     Żółtka oddzielamy od białek.

3.     Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy cukier nadal miksując, następnie żółtka.

4.     Mąki oraz proszek razem mieszamy po czym stopniowo dodajemy do jajek, miksując jeszcze chwilkę.

5.     Masę wkładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

6.     Pieczemy 20 minut w 180˚C.

7.     Robimy masę budyniową,3 szklanki mleka gotujemy.

8.     Do miseczki wlewamy 1 szk. Mleka, dokładamy pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier, cukier waniliowy i miksujemy mikserem żeby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującego mleka mieszając aż wyjdzie nam budyń.

9.     Budyń studzimy, następnie łączymy z margaryną oczywiście za pomocą miksera.

10.                Masę kajmakową łączymy z ryżem.

11.                Poncz: wszystkie składniki razem mieszamy i kropimy biszkopt.

12.                Na biszkopt rozkładamy masę kajmakową, następnie masę budyniową i posypujemy orzeszkami drobno rozbitymi.

 

 

Tagi: Ciasta
Autor:
Mój blog: Kulinarna Chwila
Ocena:
0.0
Liczba porcji 15
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!