Polecamy dzisiaj:

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Ciasto Lion

print Drukuj
Ciasto Lion

Beata

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
0.0

0 ocen

Dekoracyjne ciasto na święta lub imprezy.

składniki

·        ½ szk. mąki pszennej

·        ½ szk. mąki ziemniaczanej

·        7 jajek

·        ½ szk. Cukru

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Masa budyniowa:

·        4 łyżek mąki ziemniaczanej

·        6 łyżki mąki pszennej

·        4 żółtka

·        6 łyżek cukru

·        4 szk. Mleka

·        1 ½ kostki margaryny

·        Cukier waniliowy

 

Masa kajmakowa:

·        10 dag ryżu preparowanego

·        1 opakowanie masy kajmakowej

 

Poncz:

·        1 kieliszek wódki

·        1 kieliszek wody

·        ½ łyżeczki cukru

·        1 olejek rumowy

·        Trochę soku z cytryny

Pozostałe składniki:

150 g orzeszków ziemnych solonych.

sposób przygotowania

1.     Zaczynamy od pieczenia biszkoptu.

2.     Żółtka oddzielamy od białek.

3.     Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy cukier nadal miksując, następnie żółtka.

4.     Mąki oraz proszek razem mieszamy po czym stopniowo dodajemy do jajek, miksując jeszcze chwilkę.

5.     Masę wkładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

6.     Pieczemy 20 minut w 180˚C.

7.     Robimy masę budyniową,3 szklanki mleka gotujemy.

8.     Do miseczki wlewamy 1 szk. Mleka, dokładamy pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier, cukier waniliowy i miksujemy mikserem żeby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującego mleka mieszając aż wyjdzie nam budyń.

9.     Budyń studzimy, następnie łączymy z margaryną oczywiście za pomocą miksera.

10.                Masę kajmakową łączymy z ryżem.

11.                Poncz: wszystkie składniki razem mieszamy i kropimy biszkopt.

12.                Na biszkopt rozkładamy masę kajmakową, następnie masę budyniową i posypujemy orzeszkami drobno rozbitymi.

 

 

Tagi: Ciasta
Autor:
Mój blog: Kulinarna Chwila
Ocena:
0.0
Liczba porcji 15
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!