Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Ciasto Lion

print Drukuj
Ciasto Lion

Beata

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
0.0

0 ocen

Dekoracyjne ciasto na święta lub imprezy.

składniki

·        ½ szk. mąki pszennej

·        ½ szk. mąki ziemniaczanej

·        7 jajek

·        ½ szk. Cukru

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Masa budyniowa:

·        4 łyżek mąki ziemniaczanej

·        6 łyżki mąki pszennej

·        4 żółtka

·        6 łyżek cukru

·        4 szk. Mleka

·        1 ½ kostki margaryny

·        Cukier waniliowy

 

Masa kajmakowa:

·        10 dag ryżu preparowanego

·        1 opakowanie masy kajmakowej

 

Poncz:

·        1 kieliszek wódki

·        1 kieliszek wody

·        ½ łyżeczki cukru

·        1 olejek rumowy

·        Trochę soku z cytryny

Pozostałe składniki:

150 g orzeszków ziemnych solonych.

sposób przygotowania

1.     Zaczynamy od pieczenia biszkoptu.

2.     Żółtka oddzielamy od białek.

3.     Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy cukier nadal miksując, następnie żółtka.

4.     Mąki oraz proszek razem mieszamy po czym stopniowo dodajemy do jajek, miksując jeszcze chwilkę.

5.     Masę wkładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

6.     Pieczemy 20 minut w 180˚C.

7.     Robimy masę budyniową,3 szklanki mleka gotujemy.

8.     Do miseczki wlewamy 1 szk. Mleka, dokładamy pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier, cukier waniliowy i miksujemy mikserem żeby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującego mleka mieszając aż wyjdzie nam budyń.

9.     Budyń studzimy, następnie łączymy z margaryną oczywiście za pomocą miksera.

10.                Masę kajmakową łączymy z ryżem.

11.                Poncz: wszystkie składniki razem mieszamy i kropimy biszkopt.

12.                Na biszkopt rozkładamy masę kajmakową, następnie masę budyniową i posypujemy orzeszkami drobno rozbitymi.

 

 

Tagi: Ciasta
Autor:
Mój blog: Kulinarna Chwila
Ocena:
0.0
Liczba porcji 15
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym
Gwiazdka

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Jak przygotować szparagi? Takie pytania, gdy sezon na szparagi pojawiają się non stop a ja odpowiadam tak: szparagi zapiekane w sosie beszamelowym, czyli szparagi pod beszamelem. Przepis na szparagi w takim wydaniu jest prosty, a wyniki zadziwiające, po prostu niebo w gębie! Polecam mój przepis na zapiekane szparagi pod sosem beszamelowym, na pewno nie będziecie żałować! :)
Szparagi z sosem holenderskim
Gwiazdka

Szparagi z sosem holenderskim

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto jak najlepiej go wykorzystać :) Przepis na sos holenderski jest prosty a szparagi w towarzystwie sosu holenderskiego będą naprawdę niezapomnianym przeżyciem kulinarnym! Sprawdźcie mój przepis na szparagi w sosie holenderskim! Ja akurat lubię białe szparagi, ale można użyć też zielonych, co kto lubi :)
Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.
Gwiazdka

Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.

makaronowe koszyczki zanurzone w soie zapewne każdy lubi ;-)
Schab z pieczarkami i kapustą
Gwiazdka

Schab z pieczarkami i kapustą

Schab nadziewany kiszoną kapustą z sosem grzybowym
Kurczak z warzywami w cukierku
Gwiazdka

Kurczak z warzywami w cukierku

Przepis na pierś z kurczaka. Fajna propozycja dla zachęcenia do jedzenia dzieci ale dorośli również zjedzą z apetytem. Polecam mój przepis na obiad z kurczaka!  
Bananowe racuszki
Gwiazdka

Bananowe racuszki

Przepyszny deser, znika szybko.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!