Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Ciasto Lion

print Drukuj
Ciasto Lion

Beata

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
0.0

0 ocen

Dekoracyjne ciasto na święta lub imprezy.

składniki

·        ½ szk. mąki pszennej

·        ½ szk. mąki ziemniaczanej

·        7 jajek

·        ½ szk. Cukru

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Masa budyniowa:

·        4 łyżek mąki ziemniaczanej

·        6 łyżki mąki pszennej

·        4 żółtka

·        6 łyżek cukru

·        4 szk. Mleka

·        1 ½ kostki margaryny

·        Cukier waniliowy

 

Masa kajmakowa:

·        10 dag ryżu preparowanego

·        1 opakowanie masy kajmakowej

 

Poncz:

·        1 kieliszek wódki

·        1 kieliszek wody

·        ½ łyżeczki cukru

·        1 olejek rumowy

·        Trochę soku z cytryny

Pozostałe składniki:

150 g orzeszków ziemnych solonych.

sposób przygotowania

1.     Zaczynamy od pieczenia biszkoptu.

2.     Żółtka oddzielamy od białek.

3.     Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy cukier nadal miksując, następnie żółtka.

4.     Mąki oraz proszek razem mieszamy po czym stopniowo dodajemy do jajek, miksując jeszcze chwilkę.

5.     Masę wkładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

6.     Pieczemy 20 minut w 180˚C.

7.     Robimy masę budyniową,3 szklanki mleka gotujemy.

8.     Do miseczki wlewamy 1 szk. Mleka, dokładamy pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier, cukier waniliowy i miksujemy mikserem żeby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującego mleka mieszając aż wyjdzie nam budyń.

9.     Budyń studzimy, następnie łączymy z margaryną oczywiście za pomocą miksera.

10.                Masę kajmakową łączymy z ryżem.

11.                Poncz: wszystkie składniki razem mieszamy i kropimy biszkopt.

12.                Na biszkopt rozkładamy masę kajmakową, następnie masę budyniową i posypujemy orzeszkami drobno rozbitymi.

 

 

Tagi: Ciasta
Autor:
Mój blog: Kulinarna Chwila
Ocena:
0.0
Liczba porcji 15
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Drobiowa Wątróbka
Gwiazdka

Drobiowa Wątróbka

Watróbka połączona z marchewką w sosie pomidorowym nie tylko wyglądem ale i smakiem zachęci każdego.
Mięso z brukselką w sosie serowym
Gwiazdka

Mięso z brukselką w sosie serowym

Panierowany kurczak z dodatkiem migdałów to jest fajna propozycja dla dzieci, chociaz dorośli też lubią
 Pączki w muffinach
Gwiazdka

Pączki w muffinach

nie każdy może jeść tłuste paczki smażone na oleju, proponuje pieczone
Filet z kurczaka z kalafiorem
Gwiazdka

Filet z kurczaka z kalafiorem

Przepis na kurczaka z kalafiorem polecam bo to bardzo dobry kurczak w aromatycznym sosie! Idealny na obiad!
Inna wersja ziemniaków
Gwiazdka

Inna wersja ziemniaków

Ciągle gotowane ziemniaki? ile można takie jeść, proponuje pieczone nadziewane.
Schab utopiony w marchewce
Gwiazdka

Schab utopiony w marchewce

Znudziły się nam zwykłe schabowe, proponuję w takiej wersji z soczystą marchewką
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!