· ½ szk. mąki pszennej
· ½ szk. mąki ziemniaczanej
· 7 jajek
· ½ szk. Cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
· 4 łyżek mąki ziemniaczanej
· 6 łyżki mąki pszennej
· 4 żółtka
· 6 łyżek cukru
· 4 szk. Mleka
· 1 ½ kostki margaryny
· Cukier waniliowy
Masa kajmakowa:
· 10 dag ryżu preparowanego
· 1 opakowanie masy kajmakowej
Poncz:
· 1 kieliszek wódki
· 1 kieliszek wody
· ½ łyżeczki cukru
· 1 olejek rumowy
· Trochę soku z cytryny
Pozostałe składniki:
150 g orzeszków ziemnych solonych.
1. Zaczynamy od pieczenia biszkoptu.
2. Żółtka oddzielamy od białek.
3. Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy cukier nadal miksując, następnie żółtka.
4. Mąki oraz proszek razem mieszamy po czym stopniowo dodajemy do jajek, miksując jeszcze chwilkę.
5. Masę wkładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
6. Pieczemy 20 minut w 180˚C.
7. Robimy masę budyniową,3 szklanki mleka gotujemy.
8. Do miseczki wlewamy 1 szk. Mleka, dokładamy pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier, cukier waniliowy i miksujemy mikserem żeby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującego mleka mieszając aż wyjdzie nam budyń.
9. Budyń studzimy, następnie łączymy z margaryną oczywiście za pomocą miksera.
10. Masę kajmakową łączymy z ryżem.
11. Poncz: wszystkie składniki razem mieszamy i kropimy biszkopt.
12. Na biszkopt rozkładamy masę kajmakową, następnie masę budyniową i posypujemy orzeszkami drobno rozbitymi.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu