Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Ciasto Lion

print Drukuj
Ciasto Lion

Beata

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
0.0

0 ocen

Dekoracyjne ciasto na święta lub imprezy.

składniki

·        ½ szk. mąki pszennej

·        ½ szk. mąki ziemniaczanej

·        7 jajek

·        ½ szk. Cukru

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Masa budyniowa:

·        4 łyżek mąki ziemniaczanej

·        6 łyżki mąki pszennej

·        4 żółtka

·        6 łyżek cukru

·        4 szk. Mleka

·        1 ½ kostki margaryny

·        Cukier waniliowy

 

Masa kajmakowa:

·        10 dag ryżu preparowanego

·        1 opakowanie masy kajmakowej

 

Poncz:

·        1 kieliszek wódki

·        1 kieliszek wody

·        ½ łyżeczki cukru

·        1 olejek rumowy

·        Trochę soku z cytryny

Pozostałe składniki:

150 g orzeszków ziemnych solonych.

sposób przygotowania

1.     Zaczynamy od pieczenia biszkoptu.

2.     Żółtka oddzielamy od białek.

3.     Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy cukier nadal miksując, następnie żółtka.

4.     Mąki oraz proszek razem mieszamy po czym stopniowo dodajemy do jajek, miksując jeszcze chwilkę.

5.     Masę wkładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

6.     Pieczemy 20 minut w 180˚C.

7.     Robimy masę budyniową,3 szklanki mleka gotujemy.

8.     Do miseczki wlewamy 1 szk. Mleka, dokładamy pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier, cukier waniliowy i miksujemy mikserem żeby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującego mleka mieszając aż wyjdzie nam budyń.

9.     Budyń studzimy, następnie łączymy z margaryną oczywiście za pomocą miksera.

10.                Masę kajmakową łączymy z ryżem.

11.                Poncz: wszystkie składniki razem mieszamy i kropimy biszkopt.

12.                Na biszkopt rozkładamy masę kajmakową, następnie masę budyniową i posypujemy orzeszkami drobno rozbitymi.

 

 

Tagi: Ciasta
Autor:
Mój blog: Kulinarna Chwila
Ocena:
0.0
Liczba porcji 15
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!