Ciasto ,,Królewicz''
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 30
Ciasto Królewicz - to ciasto jest niezwykle pyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień. Możemy je dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi. Polecam przepis na to pyszne ciasto.
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 15 dag masła lub margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 2 budynie waniliowe
- 2 szklanki mleka
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 25 dag masła lub margaryny
- Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła lub margaryny
- odrobina gorącej wody
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Placki nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie wystudzić.
2. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypywać cukier i ubijać aż się rozpuści, następnie dodać żółtka i chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wystudzić.
3. Masa: W połowie mleka wymieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie wustudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem do smaku, stopniowo dodawać budyń i ucierać.
4. Przekładanie: Na jeden kruchy placek wyłożyć równomiernie połowę masy, przykryć biszkoptem, na biszkopt wyłożyć pozostałą masę i przykryć drugim kruchym plackiem. Ciasto lekko docisnąć.
5. Polewa: Cukier i kakao wymieszać z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gesta papka, dodać masło lub margarynę. Polewę gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarować na cieście.
6. Ciasto odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.