Ciasto ,,Królewicz''

Ciasto ,,Królewicz''

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Ciasto Królewicz - to ciasto jest niezwykle pyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień. Możemy je dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi. Polecam przepis na to pyszne ciasto.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  •  
  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
  •  
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Placki nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie wystudzić.

2. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypywać cukier i ubijać aż się rozpuści, następnie dodać żółtka i chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wystudzić.

3. Masa: W połowie mleka wymieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie wustudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem do smaku, stopniowo dodawać budyń i ucierać.

4. Przekładanie: Na jeden kruchy placek wyłożyć równomiernie połowę masy, przykryć biszkoptem, na biszkopt wyłożyć pozostałą masę i przykryć drugim kruchym plackiem. Ciasto lekko docisnąć.

5. Polewa: Cukier i kakao wymieszać z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gesta papka, dodać masło lub margarynę. Polewę gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarować na cieście.

6. Ciasto odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy