Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Ciasto ,,Królewicz''

print Drukuj
Ciasto ,,Królewicz''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto Królewicz - to ciasto jest niezwykle pyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień. Możemy je dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi. Polecam przepis na to pyszne ciasto.

składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  •  
  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
  •  
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Placki nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie wystudzić.

2. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypywać cukier i ubijać aż się rozpuści, następnie dodać żółtka i chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wystudzić.

3. Masa: W połowie mleka wymieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie wustudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem do smaku, stopniowo dodawać budyń i ucierać.

4. Przekładanie: Na jeden kruchy placek wyłożyć równomiernie połowę masy, przykryć biszkoptem, na biszkopt wyłożyć pozostałą masę i przykryć drugim kruchym plackiem. Ciasto lekko docisnąć.

5. Polewa: Cukier i kakao wymieszać z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gesta papka, dodać masło lub margarynę. Polewę gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarować na cieście.

6. Ciasto odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!