Kwiatuszki drożdżowe z rabarbarem

Kwiatuszki drożdżowe z rabarbarem

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Sezon na rabarbar trwa, ja polecam deser w postaci drożdżowych bułeczek z rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy.

 

Składniki:

  • Ciasto:
  •  2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100g masła
  • szczypta soli
  •  
  • Kruszonka:
  • 20g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • 500g rabarbaru
  • 3 łyżki wody
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • oliwa do smarowania blachy do pieczenia

Sposób przygotowania:

 Przepis na bułeczki z rabarbarem:

1.     Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło
- nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką i pozostawić
do wyrośnięcia ciasta.

2.     Kruszonka:

Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami
do momentu uzyskania kruszonki.

3.     Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni
z wodą, cukrem i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.

4.     Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru, posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą połową rabarbaru.

5.     Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut,
do momentu aż się zarumienią.

 

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy