Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Kwiatuszki drożdżowe z rabarbarem

print Drukuj
Kwiatuszki drożdżowe z rabarbarem

Ewelina P

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

3 oceny

Sezon na rabarbar trwa, ja polecam deser w postaci drożdżowych bułeczek z rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy.

 

składniki
  • Ciasto:
  •  2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100g masła
  • szczypta soli
  •  
  • Kruszonka:
  • 20g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • 500g rabarbaru
  • 3 łyżki wody
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • oliwa do smarowania blachy do pieczenia
sposób przygotowania

 Przepis na bułeczki z rabarbarem:

1.     Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło
- nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką i pozostawić
do wyrośnięcia ciasta.

2.     Kruszonka:

Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami
do momentu uzyskania kruszonki.

3.     Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni
z wodą, cukrem i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.

4.     Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru, posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą połową rabarbaru.

5.     Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut,
do momentu aż się zarumienią.

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!