- nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką i pozostawić
do wyrośnięcia ciasta.
2. Kruszonka:
Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami
do momentu uzyskania kruszonki.
3. Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni
z wodą, cukrem i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.
4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru, posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą połową rabarbaru.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut,
do momentu aż się zarumienią.
Drukuj
Drożdżowe choinki
Buleczki drożdżowe z dżemem w zabawnej formie choinek. Oczywiście formę wypieków możemy dowierać dowolnie - nie nuszą to być drożdżowe choinki. Najważniejszy jest smak!
Kwiatuszki
urocze kwiatuszki drożdżowe , pulche mięcitkie najsmaczniejsze zaraz po ostudzeniu
Drożdżówka z czarną porzeczką
Uwielbiam lato i polskie owoce np. czarną porzeczkę wszyscy mówią: kwaśna, ale jak zrobię drożdzówki z czarną porzeczką znikają z talerza:)
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy to alternatywa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez mazurka, ale niekoniecznie lubią czekoladę w dużych ilościach. Lekko cytrusowy, delikatny mazurek pomarańczowy jest idealny do podjęcia gości przy popołudniowej herbacie/kawie.
Ślimaczki
Łatwe, smaczne ślimaczki z ciasta francuskiego, szybkie w przygotowaniu. Doskonałe co nie co dla niespodziewanych gości. Polecam przepis na ciastka z ciasta francuskiego.
eklerki
Prawdziwe smakołyki napełnione dobrym kremem budyniowym. Polecam ten przepis na eklerki, bo zawszsze się udają!
Jak zrobić bruschettę
Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić quiche lorraine
Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine.
Jak zrobić placuszki z bananem
Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×