Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

print Drukuj
Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no cóż jest najlepsza. Polecam:)

składniki

Rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki tortowej

 

Ciasto:

1 szklanka cukru

2 jajka

3 szklanki mąki tortowej

4 łyżki oleju

szczypta soli

 

Budyń:

3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )

1 litr mleka

5 łyżek cukru

 

Kruszonka:

20 dag mąki tortowej

10 dag cukru

10 dag masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.

2. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodać wyrośnięte ciasto, utarte jajka z cukrem, sól i olej. Zagnieść ciasto. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Budyń: Budynie rozpuścić w jednej szklance mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić i wyłożyć równomiernie na ciasto.

5. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozłożyć równomiernie na budyniu.

6. Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

7. Upieczone ciasto wystudzić, pokroić i podawać.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!