Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Ciasto drożdżowe mojej mamy

print Drukuj
Ciasto drożdżowe mojej mamy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.9

10 ocen

Jako nowoczesna pani domu, wypróbowałam wiele przepisów na ciasto drożdżowe. Często korzystałam z różnych portali kulinarnych, uznając, że znajdę na nich przepis na prawdziwe ciasto drożdżowe, ale ciągle coś było nie tak. W końcu zapytałam o przepis moją mamę… Teraz wiem wszystko, bo ciasto drożdżowe mojej mamy jest najlepsze!

składniki

Ciasto

  • margaryna lub masło - 1/5 kostki
  • mąka - 2 i 1/3 szklanki
  • cukier - 2/5 szklanki
  • mleko - 1/2 szklanki
  • jajko - 2 duże
  • drożdże świeże - 20 g
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania - 1

Kruszonka

  • margaryna lub masło - 1/10 kostki
  • mąka - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
sposób przygotowania

A oto przepis na ciasto drożdżowe mojej mamy:

  1. W miseczce pokruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany.
  2. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do miski przesiać resztę mąki, dodać cukier, jajka i sól. Wlać rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszać. Pod koniec mieszania dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i jeszcze raz wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką stół i zagniatać aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie, następnie odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  6. Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagnieść w palcach na kruszonkę.
  7. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką wody i posypać kruszonką.
  8. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 30 - 40 minut.
  9. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.

Dobre ciasto drożdżowe to podstawa. Spróbujcie przepisu mojej mamy, bo takie ciasto drożdżowe zawsze się udaje! Smacznego!

Ocena:
3.9
Liczba porcji 5
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!