Babka drożdzowa z kakao

Babka drożdzowa z kakao

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 15

coś dla Ślązaków;) Przepis na babkę drożdżową, bardzo smaczną i idealną na Wielkanoc. Nie ma jak babka drożdżowa na świątecznym stole :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 1/4 kostki roztopionej margaryny
  • Nadzienie:
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 kostki masła (lub margaryny)
  • troszkę mleka

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto drożdżowe z kako:

  1. Najpierw drożdże trzeba rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać letnie mleko i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie to trwało około 15 min).
  2. Teraz jajka musimy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Resztę mąki wsypać do dużej miski, dodać jajka utarte z cukrem,wyrośnięte drożdże, rozpuszczoną letnią margarynę.Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. W tym czasie wymieszać kakao z cukrem, dodać masło i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając( gdyby źle się rozpuszczało można dodać łyżkę mleka). Gotować do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Smarujemy całość naszą kakaową masą i zwijamy roladę. Pamiętajcie aby dobrze posklejać łączenia i końcówki rolady. Chociaż moja zawsze pęka ale i tak smakuje cudownie.
  5. Pieczemy około 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kroimy po ostudzeniu.

Pyszne ciasto gotowe. Smacznego!

Autor: Alcia0405

Polecamy nasze przepisy