Mięciutkie ciasto i mocno czekoladowe, idealne do popłudniowej kawy. Możemy dowolnie udekorować ulubionymi owocami. Polecam.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
4 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do do smaku
dowolne dekoracje np. maliny, cukrowa posypka
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, wlewamy masło lub margarynę i miksujemy na gładkie ciasto.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
4. Polewa: Cukier i kakao mieszamy z gorącą wodą, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, gotujemy kilka chwil na bardzo małym ogniu, zdejmujemy z ognia, mieszamy cały czas aż polewa będzie gęsta i lśniąca.
5. Polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
6. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku.
7. Ciasto dekorujemy śmietaną, owocami i posypką.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu