Lubicie ciasta czekoladowe? Bo ja tak. Są pyszne, najlepsze. Polecam Wam pyszny comber czekoladowy, idealnie wilgotny i w sam raz do aromatycznej kawy. Pamiętajmy, że jeżeli ciasto mam być również dla dzieci, nie nasączmy spirytusem. Polecam:)
Składniki na ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
3 jajka
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
4 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na poncz:
2-3 łyżki spirytusu
pół szklanki mocnej herbaty
1. Masło lub margarynę przekładamy do garnka, dodajemy cukier, kakao i wodę, następnie gotujemy około 5 minut cały czas mieszając. Masę studzimy, a następnie odlewamy pół szklanki masy do dekoracji.
2. Wystudzoną masę czekoladową przekładamy do miski, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka, dokładnie mieszamy ( mikserem ). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy je z ciastem.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 35cm x 11 cm 7 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Następnie ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Herbatę łączymy ze spirytusem i nasączamy ciasto według uznania. Odłożoną masę czekoladową podgrzewamy i rozsmarowujemy na cieście.
6. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do zastygnięcia, następnie kroimy, podajemy i smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu