Ciasto z dżemem

Ciasto z dżemem

Ocena:

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Błyskawiczne ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu. Ja uzyłam dżemu z jarzębiny ale może być również śliwkowy lub jaki tylko macie i lubicie:)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • kostka margaryny 
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki dżemu o dowolnym smaku (u mnie z jarzębiny)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto czekoladowe z dżemem:

  1. Margarynę utrzeć mikserem z cukrem pudrem.
  2. Dalej ucierając dodać dżem oraz kakao. Stopniowo dodawać po 1 jajku i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Sodę wymieszać z mąką. Nadal miksując, dodawać do ciasta na przemian mąkę i mleko.
  4. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
  5. Ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
  6. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut - należy sprawdzić ciasto patyczkiem.

Błyskawiczne ciasto czekoladowe z dżemem gotowe. Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy