Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe.

print Drukuj
Ciasto czekoladowo-porzeczkowe.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

W tym cieście wszystko do siebie idealnie pasuje: Słodkie ciasto, gorzka polewa, lekko kwaśne owoce - pysznie. Polecam.

składniki

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 cukier waniliowy

10 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 szklanka czerwonych porzeczek

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

odrobina gorącej wody

 



sposób przygotowania

1. Najpierw masło lub margarynę roztopamy razem z kakao i studzimy.

2. Następnie jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i masło z kakao. Całość dokładnie mieszamy.

3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy porzeczkami i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Upieczone ciasto studzimy.

5. Polewa: cukier i kakao przekładamy do garnka i miszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, chwilę gotujemy cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i i mieszamy do połączenia się składników i lekkiego ostudzenia. Polewa powinna wyjść gęsta i lśniąca.

6. Lekko ostudzoną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!