Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Ciasto czekoladowe według Młynarskiej

print Drukuj
Ciasto czekoladowe według Młynarskiej

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.6

44 ocen

Wpadł mi ręce ostatnio przepis na ciasto czekoladowe z książki Pauliny Młynarskiej i postanowiłam przepis wykorzystać. Ciasto czekoladowe wyszło nadspodziewanie dobrze. Więc z moimi małymi usprawnieniami mogę spokojnie przepis na ciasto czekoladowe polecić. Na Święta takie ciasto czekoladowe pasuje w sam raz.

składniki
  • ½ szklanki cukru
  • ⅓ kostki masła
  • 3 x 100g ciemnej czekolady
  • 5 jajek
  • ½ szklanki zmielonych migdałów (można samemu zmielić, można kupić gotowe)
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 1 cukier waniliowy, paczka w sensie
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe musi aż ociekać czekolada, żeby porządnie smakowało, tak ja przynajmniej lubię :)

  1. Najpierw rozpuszczamy czekoladę - najlepiej w misce postawionej na garnku z gotującą wodą - i łączymy ją z masłem i cukrem. Jak ktoś lubi mniej słodkie, to dajemy mniej cukru. Mieszamy wszystko na jednolitą, gładką masę.
  2. Oddzielamy białka i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Masę czekoladowa dzielimy, tak około ¼ do ¾. Mniejsza część będzie potrzebna do polania ciasta. Do większej części masy czekoladowej dodajemy mąkę, żółtka, migdały, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Całość energicznie mieszamy.
  4. Gdy już wszystko dokładnie wyrobimy, dodajemy ubite białka. Teraz musimy mieszać delikatnie, żeby ciasto nie opadło.
  5. Smarujemy foremkę masłem i wlewamy ciasto do foremki.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem najlepiej, czy już jest upieczone. Ja wyłączam piekarnik, gdy patyczek jest jeszcze lekko wilgotny, ale zostawiam go w piekarniku, żeby “doszedł”.
  7. Podgrzewamy zostawioną część masy czekoladowej i oblewamy ciasto, gdy nieco ostygnie. Można udekorować np. orzechem na górze, żeby ładniej wyglądało.

Ciasto czekoladowe w całej krasie :)
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!