Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto czekoladowe Nigelli

print Drukuj
Ciasto czekoladowe Nigelli

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.2

78 ocen

Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson można powiedzieć, że robi furorę. I nie dziwota, bo nie dość, że smakuje wyśmienicie to jeszcze nieziemsko wygląda. A ten czekoladowy smak i zapach… marzenie! Myślę, że gdy pojawi się ciasto czekoladowe Nigelli na stole, to nic więcej się nie liczy, każdy tylko chce go spróbować :)

składniki
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g kakao dobrej jakości
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Składniki na masę kremową:
  • 75 g miękkiego masła
  • 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe Nigelli można łatwo zrobić, więc do dzieła! :)

  1. Bierzemy miskę do i do miski dodajemy masło, mąkę, cukier puder, kakao, sodę, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt wanili oraz śmietanę. Wszystko to ucieramy na masę. Uwaga - będzie to mocno gęsta masa!
  2. Potrzebne nam teraz będą dwie tortownice - najlepsze o średnicy ok. 25 cm. Ciasto wkładamy do obu foremek i do piekarnika, który rozgrzewamy do ok. 200 stopni. W piekarniku powinno być tak około 20 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową, którą oblejemy ciasto do środka i na zewnątrz:
    Najpierw rozpuszczamy i mieszamy czekoladę wraz z masłem - najlepiej zagotować wodę i na garnku z gotującą wodą postawić miskę, a do miski czekoladę i masło - ładnie się rozpuszczą i przemieszają.
  4. Dodajemy miód i cukier puder, mieszamy. Jeśli masa będzie za gęsta to można dodać trochę gorącej wody. Pamiętajmy, że masa ma się łatwo rozprowadzać po cieście.
  5. Gdy mamy już masę czekoladową i upieczone ciasto to łączymy wszystko tworząc kusząco smakowite ciasto czekoladowe Nigelli :) 
  6. Najpierw smarujemy czekoladową masą górę jednego ciasta, kładziemy ciasto na ciasto, smarujemy górę, a na koniec boki. Żeby całe ciasto było dokładnie wysmarowane czekoladą, a jak nam zostanie masa czekoladowa to ją możemy wyjeść z miski oblizując dokładnie palce :)

I tak właśnie wygląda przepis na ciasto czekoladowe Nigelli :) Prościzna!
Smacznego!

Ocena:
3.2
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!