Ciasto czekoladowe bagienne


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
30 Ocen

Ilość porcji: 12
A czemu bagienne? Bo to ciasto czekoladowe z amerykańskiego Południa, z delty Missisipi, oryginalnie nazywa się Mississippi Mud Cake. To ciasto czekoladowe rozpływa się samo w ustach nasycając wszystkie zmysły smakiem czekolady. Powiedzieć, że niebo w gębie to nic nie powiedzieć. Warto samemu wypróbować i przekonać się, że kawałek nieba na talerzu możemy sami wytworzyć :)
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 250 g masła
- 250 g czekolady gorzkiej
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- Polewa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 120 g śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe robię w tortownicy 22- cm i na tę foremkę są składniki. Zabieramy się do dzieła:
- W rondelku, na małym ogniu, wyrabiamy gładki krem rozpuszczając i mieszając najlepiej drewnianą łyżką czekoladę, wodę, masło i kawę rozpuszczalną. Gdy będzie gotowy, odstawiamy do wystygnięcia.
- Masłem smarujemy foremkę, wykładamy spód i boki papierem do pieczenia. Powinien papier wystawać tak około 2 cm nad formę.
- W misce mieszamy kakao z mąką, sodą, proszkiem, cukrem.
- Roztrzepujemy jajka z jogurtem i olejem i dodajemy do miski. Całość wyrabiamy na gładką masę.
- Dodajemy czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do foremki i do piekarnika na około 80 minut pieczenia w temperaturze 100 stopni. Warto sprawdzać ciasto patyczkiem, żeby nie było za suche Gdy wbijemy patyczek i wyjmiemy to powinien być lekko wilgotny - wtedy ciasto jest gotowe.
- Na koniec została nam polewa czekoladowa. A robimy ją tak:
łamiemy czekoladę na kawałeczki i razem ze śmietanką rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszając. - Polewą oblewamy wierzch oraz boki ciasta.
Ciasto czekoladowe w tej postaci cieszy wszystkie zmysły, bo i oko i kubki smakowe :)
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Ciastuś
Polecamy również

Czekoladowe ciasto z borówka i wanilią
Przepis na ciasto czekoladowe - mocno czekoladowe ciasto pachnące wanilią z borówkami, które idealnie smak...
Ciasto czekoladowe bagienne
A czemu bagienne? Bo to ciasto czekoladowe z amerykańskiego Południa, z delty Missisipi, oryginalnie nazywa się Mississi...
Czekoladowe ciasto
Kto z nas nie lubi czekolady? A co dopiero czekoladowe ciasto z polewą z białej czekolady..mniammmm. Smakuje bosko!
Wilgotne ciasto czekoladowe
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe pochodzi z jakiegoś bloga, który znowu skopiował go z książki, więc orygin...
Czekoladowe ciasto z burakiem
To ciasto czekoladowe w składzie ma puree z buraka, które rewelacyjnie łączy sie z czekoladą i kakao. Powstaje py...Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto czekoladowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.