Polecamy dzisiaj:

Pizza z patelni

Ciasto czekoladowe bagienne

print Drukuj
Ciasto czekoladowe bagienne

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.2

29 ocen

A czemu bagienne? Bo to ciasto czekoladowe z amerykańskiego Południa, z delty Missisipi, oryginalnie nazywa się Mississippi Mud Cake. To ciasto czekoladowe rozpływa się samo w ustach nasycając wszystkie zmysły smakiem czekolady. Powiedzieć, że niebo w gębie to nic nie powiedzieć. Warto samemu wypróbować i przekonać się, że kawałek nieba na talerzu możemy sami wytworzyć :)

składniki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 250 g masła
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • Polewa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 120 g śmietany kremówki
sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe robię w tortownicy 22- cm i na tę foremkę są składniki. Zabieramy się do dzieła:

  1. W rondelku, na małym ogniu, wyrabiamy gładki krem rozpuszczając i mieszając najlepiej drewnianą łyżką czekoladę, wodę, masło i kawę rozpuszczalną. Gdy będzie gotowy, odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Masłem smarujemy foremkę, wykładamy spód i boki papierem do pieczenia. Powinien papier wystawać tak około 2 cm nad formę.
  3. W misce mieszamy kakao z mąką, sodą, proszkiem, cukrem.
  4. Roztrzepujemy jajka z jogurtem i olejem i dodajemy do miski. Całość wyrabiamy na gładką masę.
  5. Dodajemy czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Ciasto wlewamy do foremki i do piekarnika na około 80 minut pieczenia w temperaturze 100 stopni. Warto sprawdzać ciasto patyczkiem, żeby nie było za suche Gdy wbijemy patyczek i wyjmiemy to powinien być lekko wilgotny - wtedy ciasto jest gotowe.
  7. Na koniec została nam polewa czekoladowa. A robimy ją tak:
    łamiemy czekoladę na kawałeczki i razem ze śmietanką rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszając.
  8. Polewą oblewamy wierzch oraz boki ciasta.

Ciasto czekoladowe w tej postaci cieszy wszystkie zmysły, bo i oko i kubki smakowe :)

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!