Ciasto ,, Corn Flakes ''
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 20
Robiąc porządki w przepisach natknęłam się na przepis na to ciasto, dawno już przeze mnie zapomniane. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale warto je upiec, bo jest bardzo pyszne. Chrupiące placki przełożone pysznym kremem, do tego śmietanka z czekoladą. Polecam.
Składniki:
Placki:
4 szklanki płatków kukurydzianych
8 białek
2 szklanki cukru
2 łyżki octu 10 %
szczypta soli
Krem:
8 żółtek
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
25 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
około 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
Masa śmietankowa:
5 dag mlecznej czekolady
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 płaskie łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać ocet i chwilę dokładnie ubić. Na koniec wsypać płatki kukurydziane i delikatnie wymieszać.
2. Ciasto wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 - 50 minut. Placki powinnym być zrumienione i chrupiące. Gotowe placki dokładnie wystudzić.
3. Masa: Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, mąką i pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać zmiksowane żółtka i gotować do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając. Następnie krem dobrze wystudzić.
4. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce kremu i dokładnie utrzeć.
5. Placki przełożyć kremem.
6. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić.
7. Śmietanę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.
8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i udekorować nią ciasto. Kroić i podawać.