Polecamy dzisiaj:

Udźce z kurczaka z gorgonzolą

Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.

print Drukuj
Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Taki deser to idealne rozwiązanie na lato. A, że trwa sezon owocowy to bardzo polecam. Ponieważ jest bez pieczenia to trzeba tylko troszkę cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie i gotowe. Polecam:)

składniki

Masa serowa:

1 cukier waniliowy

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

2 galaretki o smaku owoców leśnych

około 10 truskawek

100 ml jagód kamczackich lub borówek

ewentualnie cukier puder do smaku

 

Dodatkowe składniki:

2 truskawkowe galaretki

około 50 dag świeżych truskawek

20 dag okrągłych biszkoptów

sposób przygotowania

1. Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki, następnie zmiksować blenderem na gładki mus i odmierzyć 1 szklankę. Jagody również umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm należy dokładnie wyłożyć folią aluminiową, następnie na dno wyłożyć w rzędach biszkopty.

3. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodać zmiksowane owoce i dokładnie zmiksować, dodać lekko zastygające galaretki dokładnie miksując żeby nie było grudek. Można dodać ewentualnie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przełożyć równomiernie na biszkopty i wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

4. Truskawki umyć i dokładanie osuszyć, następnie usunąć szypułki i poprzekrawać je na pół, następnie ułożyć na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia, następnie lekko zastygające wylać na truskawki.

5. Tak przygotowany deser wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie pokroić i podawać.

6. Smacznego.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki, ja użyłam jagód

 

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!