Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.

Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Taki deser to idealne rozwiązanie na lato. A, że trwa sezon owocowy to bardzo polecam. Ponieważ jest bez pieczenia to trzeba tylko troszkę cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie i gotowe. Polecam:)

Składniki:

Masa serowa:

1 cukier waniliowy

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

2 galaretki o smaku owoców leśnych

około 10 truskawek

100 ml jagód kamczackich lub borówek

ewentualnie cukier puder do smaku

 

Dodatkowe składniki:

2 truskawkowe galaretki

około 50 dag świeżych truskawek

20 dag okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

1. Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki, następnie zmiksować blenderem na gładki mus i odmierzyć 1 szklankę. Jagody również umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm należy dokładnie wyłożyć folią aluminiową, następnie na dno wyłożyć w rzędach biszkopty.

3. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodać zmiksowane owoce i dokładnie zmiksować, dodać lekko zastygające galaretki dokładnie miksując żeby nie było grudek. Można dodać ewentualnie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przełożyć równomiernie na biszkopty i wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

4. Truskawki umyć i dokładanie osuszyć, następnie usunąć szypułki i poprzekrawać je na pół, następnie ułożyć na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia, następnie lekko zastygające wylać na truskawki.

5. Tak przygotowany deser wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie pokroić i podawać.

6. Smacznego.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki, ja użyłam jagód

 

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy