Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.

print Drukuj
Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Taki deser to idealne rozwiązanie na lato. A, że trwa sezon owocowy to bardzo polecam. Ponieważ jest bez pieczenia to trzeba tylko troszkę cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie i gotowe. Polecam:)

składniki

Masa serowa:

1 cukier waniliowy

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

2 galaretki o smaku owoców leśnych

około 10 truskawek

100 ml jagód kamczackich lub borówek

ewentualnie cukier puder do smaku

 

Dodatkowe składniki:

2 truskawkowe galaretki

około 50 dag świeżych truskawek

20 dag okrągłych biszkoptów

sposób przygotowania

1. Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki, następnie zmiksować blenderem na gładki mus i odmierzyć 1 szklankę. Jagody również umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm należy dokładnie wyłożyć folią aluminiową, następnie na dno wyłożyć w rzędach biszkopty.

3. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodać zmiksowane owoce i dokładnie zmiksować, dodać lekko zastygające galaretki dokładnie miksując żeby nie było grudek. Można dodać ewentualnie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przełożyć równomiernie na biszkopty i wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

4. Truskawki umyć i dokładanie osuszyć, następnie usunąć szypułki i poprzekrawać je na pół, następnie ułożyć na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia, następnie lekko zastygające wylać na truskawki.

5. Tak przygotowany deser wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie pokroić i podawać.

6. Smacznego.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki, ja użyłam jagód

 

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!