Bananowy chlebek

Bananowy chlebek

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepyszne  ciasto bananowe, lekko wilgotne dzięki bananom. Niezwykle prosty w wykonaniu bananowy chlebek na drugie śniadanie.

Składniki:

  • banan 3-4 sztuki dojrzałe
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • jajka 1 duże lub 2 małe 
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka 
  • cukier 1/2 szklanki 
  • sól 1 szczypta 
  • cukier waniliowy 1 opakowanie 
  • masło 70 gram 
  • mielony cynamon Prymat 1 płaska łyżeczka 
  • anyż mielony 1/2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Przepis na bananowy chlebek:

  1. Rozpuścić masło, nastepnie mąkę przesiać z sodą, dodać cynamon i anyż.
  2. W dużej misce rozgnieć widelcem banany dosypując cukier, wlać  masło oraz wbić jajko roztrzepane z solą.
  3. Na koniec wsypać przesianą mąkę z sodą i przyprawami.
  4. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
  5. Keksówkę wysmarować  masłem i posypaną niewielką ilością mąki pszennej, przelać ciasto.
  6. Piec w 170 stopniach przez 50 minut (do suchego patyczka).

Bananowy chlebek gotowy do jedzenia.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy