Pomaranczowe ciasteczka

Pomaranczowe ciasteczka

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 24

To sprawdzony przepis na kruche ciasteczka z pomarańczą i białą czekoladą.

Składniki:

250 g mąki
1/2 kostki zimnego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
16 g cukruwaniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy
  3 kostki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Na stolnicę dodajemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz zimne masło.Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok oraz kroimy drobno białą czekoladę- dodajemy do miski, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je nastepnie  w folię i wkładamy chwilkę do lodowki. Ciasto wałkujemy, wycinamy koła, widelcem je delikatnie dociskamy, przekładamy do nasmarowanej tłuszczem foremki. Pieczemy je przez 15 minut w temp. 190 stopni.

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy