Składniki
ciasto:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- opakowanie suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
dodatkowo:
- 1 białko
- powidła/marmolada/dżem
- trochę cukru do posypywania
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę rozpuścić. Składniki wrzucić do miski i dokładnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowywać cienko, podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty, np. koło, kwadrat. Na środek ciasta położyć łyżeczkę marmolady, ciasto złożyć na pół i docisnąć brzegi.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, oprószyć cukrem.
Piec w temp. 190 stopni przez ok. 18 minut. Powinny się ładnie zrumienić.
Ciastka owsiane na dwa sposoby
Ciastka marchewkowe dla niemowląt
Ciastka karobowe dla niemowląt
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu