Ciasteczka z mąki kukurydzianej (bezglutenowe)

Ciasteczka z mąki kukurydzianej (bezglutenowe)

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Pyszne, lekko sypkie ciasteczka z mąki kukurydzianej. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka. Smacznego:)

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 2 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki rodzynek
  • pół małej łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowy składnik:

  • mąka kukurydziana do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na Ciasteczka z mąki kukurydzianej:

Szklanką o pojemności 250 ml odmierzam składniki.

  1. Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładam do miski, następnie rozcieram składniki opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypuję rodzynki i kaszę jaglaną, mieszam i wbijam jajka, następnie zagniatam ciasto.
  2. Na stolnicy, którą lekko oprószyłam mąką kukurydzianą z ciasta odrywam małe kawałki, toczę kulki i spłaszczam formując okrągłe ciasteczka.
  3. Tak wykonane ciasteczka układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

Upieczone Ciasteczka z mąki kukurydzianej podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy