Bajaderki

Bajaderki

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Bajaderki to pyszne słodkie ciastka, które nie wymagają pieczenia.

Składniki:

- 40-50 dag ciastek suchych (dowolnych, chociaż najlepsze są herbatniki)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 60 dag masła / dobrej margaryny
- 1/3 szklanki dowolnych bakalii (np. wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, migdały, pokrojone suszone owoce i in.)
- 200 g dżemu o dowolnym smaku
- aromat rumowy, migdałowy lub waniliowy
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 2 łyżki kakao
- polewa czekoladowa (gotowa lub przygotowana z rozpuszczonego masła - 1 łyżka i 100 g gorzkiej czekolady)
- dowolna posypka - np. wiórki kokosowe, posiekane orzechy, cukrowe pałeczki

Sposób przygotowania:

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach, przesypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym i aromatem. Dodać ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek. Z przygotowanej masy formować kulki, oblać je polewą czekoladową, a następnie posypać dowolną posypką. Odstawić do stężenia. Z podanych składników otrzymuję zwykle ok. 20-25 kulek.

Autor: marta625

Polecamy również

rozowe-ciasteczka

Różowe ciasteczka

Różowe ciasteczka są przepyszne. Różowy kolorek nadaje im uroku, dzięki czemu ma się jeszcze większą ochot...
poduszki-drozdzowe-z-nadzieniem

Poduszki drożdżowe z nadzieniem

Chrupiące, słodkie bułeczki z marmoladą
ciasteczka-z-maki-kukurydzianej-bezglutenowe

Ciasteczka z mąki kukurydzianej (bezglutenowe)

Pyszne, lekko sypkie ciasteczka z mąki kukurydzianej. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka. Smacznego:)
ciastka-z-dzemem-dla-niemowlat

Ciastka z dżemem dla niemowląt

Kruche rożki nadziewane dżemem bez cukru
ciastka-przelozone-dzemem

Ciastka przełożone dżemem

Kruchutkie ciastkeczka przełożone dżemem wiśniowym jest to idealny dodatek do popołudniowej kawusi. Są bardzo smaczne i...

Zobacz więcej przepisów na:

ciastka

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy