Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

print Drukuj
Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Takie półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami to wspaniała propozycja na podwieczorek i deser. Nie wymagają zbytnio dużo pracy a są bardzo pyszne. Budyń jest słodki, wiśnie kwaśne, ciasto bez cukru, to wszystko sprawia, że kopertki smakują w sam raz. Polecam.

składniki
  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 25 dag mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • Budyń:
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowe składniki:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 szklanka wiśni
  • cukier puder do oprószenia
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na ciastka z ciasta francuskiego:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie uformować z niego kulę i dać do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.
  2. Budyń i wiśnie: W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło należy przygotować nadzienie. Budyń: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka a pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego mleka wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie wystudzić. Wiśnie: Owoce umyc i dokładnie osuszyć z wody, następnie wydrylować i osączamy na sicie z nadmiaru soku.
  3. Formowanie ciastek: Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładać porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosić rogi ciasta do góry i je zlepiać formując kopertkę.
  4. Tak przygotowane kopertki układać na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).
  5. Pieczenie i podanie: Następnie ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone kopertki przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Pyszne ciastka z ciasta francuskiego są gotowe.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!