Wszystkie składniki na masę serową przekładam do miski i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładam do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowuję ciasto.
2. Następnie wykonuję ciasto:
Drożdże rozcieram z cukrem i śmietaną.
Do mąki dodaję smalec i rozcieram aż powstaną małe grudki, następnie dodaję proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatam ciasto.
3. Formowanie i pieczenie:
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkuję ciasto, kroję je w prostokąty, na każdy nakładam porcję masy serowej i zwijam ruloniki.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną ) i piekę je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
4. Podanie:
Upieczone ciasteczka studzę, oprószam obficie cukrem pudrem, podaję i życzę smacznego.
Drukuj
Ciastka na smalcu
Troszkę inne ciasto na ciasteczka na smalcu! Polecam są bardzo pyszne!
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Faworki
Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki. Proponuję więc faworki. Faworki to doskonały dodatek do gorącej herbaty w zimowe wieczory. Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Oto prosty przepis na foworki.
markizy
domowe markizy z krakersików lub herbatników? pychotka!
całuski
Pyszne ciasteczka z jabłkiem w środku ,wzbogaciłam polewą orzechowo-miodową ,lekko chrupiąca ,pyszna
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×