70 dag mąki
5 jaj
5 dag drożdży
0,5 kg smalcu
1 garść cukru waniliowego
20 dag śmietany
Na stolnice przesiewamy makę pszenną i dajemy jajka, drożdże, smalec, cukier wanliowy i śmietane. Z wszystkich składnikó robimy ciasto i rozwąłkowujemy na 0,4 mm i wykrawamy nie duzej wielkości kwadraciki, na każdy nakładamy troszkę marmolady i dwa końce zlepiamy ze sobą na środku. Gotowe smalcówki układamy na formie posmarowanej tłuszczem i pieczemy na rumiano w 180 stopniach do 20 minut. Dekorujemy cukrem pudrem.
Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu