Pierożki drożdżowe z białym serem.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 30
Zaletą tych pierożków drożdżowych jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy i od razu pieczemy. Są pyszne i bardzo mięciutkie z pysznym nadzieniem. Polecam na podwieczorek.
Składniki:
Ciasto:
5 dag drożdży
3 szklanki mąki tortowej
4 łyżki cukru
25 dag masła lub margaryny
pół szklanki śmietany 12 %
3 jajka
Nadzienie:
50 dag sera białego
1 budyń śmietankowy
2 żółtka
1 cukier waniliowy
cukier do smaku
10 dag rodzynek
Dodatkowo:
cukier kryształ
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 białka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem.
2. Margarynę lub masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i drożdże, zagniatamy ciasto. Jeżeli będziemy mieli problem zagnieść ciasto, to możemy dodać jeszcze troszkę śmietany.
3. Przygotować nadzienie: Ser biały ucieramy z żółtkami, budyniem w proszku, cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.
4. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, następnie szklanką wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy porcje sera i zlepiamy brzegi jak pierogi.
5. Następnie pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy cukrem.
6. Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
twarogowe ciasteczka
smaczne i kruche ciasteczkaPierożki drożdżowe z białym serem.
Zaletą tych pierożków drożdżowych jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy i od razu pieczemy. Są pyszne i ba...Serca
Takie ciasteczka z serem o kształcie serc są oryginalnym przepisem na Walentynki. Są tak smaczne, że rodzina prosi o wię...Zobacz więcej przepisów na: