Pierożki drożdżowe z białym serem.

Pierożki drożdżowe z białym serem.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Zaletą tych pierożków drożdżowych jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy i od razu pieczemy. Są pyszne i bardzo mięciutkie z pysznym nadzieniem. Polecam na podwieczorek.

Składniki:

Ciasto:

5 dag drożdży

3 szklanki mąki tortowej

4 łyżki cukru

25 dag masła lub margaryny

pół szklanki śmietany 12 %

3 jajka

 

Nadzienie:

50 dag sera białego

1 budyń śmietankowy

2 żółtka

1 cukier waniliowy

cukier do smaku

10 dag rodzynek

 

Dodatkowo:

cukier kryształ

mąka pszenna do posypania stolnicy

2 białka

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem.

2. Margarynę lub masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i drożdże, zagniatamy ciasto. Jeżeli będziemy mieli problem zagnieść ciasto, to możemy dodać jeszcze troszkę śmietany.

3. Przygotować nadzienie: Ser biały ucieramy z żółtkami, budyniem w proszku, cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.

4. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, następnie szklanką wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy porcje sera i zlepiamy brzegi jak pierogi.

5. Następnie pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy cukrem.

6. Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy