Te ciasteczka są idealnie kruche,wprost rozpływają się w ustach.Pięknie i kolorowo udekorowane będą ozdobą wielkanocnego stołu.
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
1 białko
szczypta soli
około 1 szklanka cukru pudru
Kolorowy cukier:
kilka łyżek cukru
dowolny barwnik spożywczy w proszku
kilka kropli zimnej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
woreczki strunowe
1.Z podanych składników zagnieść ciasto.Na posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto i foremką w kształcie jajek wycinać ciasteczka.
2.Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasteczka ostudzić.
3.Zimne białko przełożyć do miski,dodać sól i stopniowo dodając cukier puder ucierać ,aż lukier będzie gęsty i szklisty.Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.
4.Gotowym lukrem smarować ciasteczka.
5.Do woreczka strunowego wsypać 3 łyżki cukru i odrobinę barwnika w proszku,zamknąć woreczek i potrząsać,żeby barwnik z cukrem równomiernie się wymieszał.Następnie dodać dosłownie kroplę zimnej wody,zamknąć woreczek i rozcierać,aż wszystko dokładnie się połączy.
6.Kolorowy cukier wysypać na papier do pieczenia i suszyć w temperaturze pokojowej.Ewentualne grudki rozetrzeć.W ten sposób można przygotować różne kolory cukrów.
7.Polukrowane ciasteczka obficie posypać kolorowym cukrem i odstawić do zastygnięcia.Smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu