Lawendę użyłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Doskonale sprawdziła się w ciasteczkach.Podczas pieczenia roznosił się cudowny zapach po całym domu.W upieczonych ciasteczkach jest ona jednak lekko wyczuwalna.Lawenda zawiera wiele pozytywnych właściwości.
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka suszonej lawendy
1.Z podanych składników zagnieść ciasto,na koniec dodać drobno pokruszoną lawendę i dokładnie zagnieść.
2.Przygotowane ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać ciasteczka.
3.Wykrojone ciasteczka układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Drożdżowa krajanka z nutą pomarańczy
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu