Polecam te pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka. Idealne na podwieczorek.
Ciasto:
2 jajka
2 żółtka
3 szklanki mąki pszennej
25 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru
pół szklanki śmietany 12%
5 dag drożdży
Dodatkowe składniki:
mąka pszenna do podsypania stolnicy
cukier kryształ
2 białka
1. Najpierw drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.
2. Do mąki przekładamy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców, następnie dodajemy jajka, żółtka i drożdże ze śmietaną. Zagniatamy mięciutkie ciasto.
3. Ciasto od razu wałkujemy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, następnie każdy krążek za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem i obficie posypujemy cukrem.
4. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
5. Ciasteczką są gotowe do podania. Smacznego.
Drożdżowe ciasteczka z cukrem.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu